"Van egy ötéves lányom és el kell neki magyaráznom, hogy amit hall, azok rakéták hangjai"

"Van egy ötéves lányom és el kell neki magyaráznom, hogy amit hall, azok rakéták hangjai"

Továbbra sem csitul a palesztin és az izraeli erők között kirobbant rakétaháború, amely a helyi híradások szerint múlt hét hétfő óta a gázai övezetben már 197, míg izraeli oldalon 10 halálos áldozatot és közel ezer sérültet követelt. Az elmúlt évek legsúlyosabb helyi összecsapásaként aposztrofált konfliktus halottai között több mint 58 palesztin gyermeket és 21 nőt emlegetnek. Eddig a Hamász körülbelül kétezer rakétát lőtt ki, aminek nagy részét az izraeli légvédelmi  rendszer, a Vaskupola elfogott. Válaszul Izrael több száz célpontot támadott a Gázai övezetben katonai repülőgépekkel és tüzérséggel. Az egyre véresebb háborús helyzetet csak nehezíti, hogy mind a két félnél politikai válság van, miközben az izraeli palesztinok a rendőri erőkkel kerültek összetűzésbe, így nem valószínű, hogy az összecsapások mihamarabb befejeződnének.

Szirénázás, 90 másodpercen belül becsapódó rakéták, megfáradt lakosok

Izraelben az elmúlt napok éjszakáinak meghatározó hangjává váltak a szirénák, amik a lakosoknak csupán néhány percnyi előnyt jelentenek a megindított rakétákkal szemben. Ennyi idejük van, hogy óvóhelyre, védett szobába vagy a megerősített lépcsőházakba meneküljenek. Uriel, egy Tel-Aviv melletti város nyugdíjas lakosa elmondta lapunknak, hogy hét nap alatt körülbelül nyolcszor sietett eddig riasztás miatt a közös lépcsőházba, de volt olyan éjszakája, amikor kétszer.

A múlt hét kedd és szerda éjszaka volt az eddigi legfeszültebb, akkor kezdődtek a rakétatámadások. Lőtték Tel-Avivot is. Nekem ez teljesen új helyzetet jelentett. Nagyon nyomasztó érzés, főleg először futni éjszaka háromkor a lépcsőházba. Amikor utoljára biztonságba kellett húzódnunk, akkor a Vaskupola a fejünk fölött fogta meg a hamászi rakétákat. El tudja képzelni annak milyen hangja van?

- egészítette ki Uriel nemrég kint élő magyar ismerőse, akit leginkább az lepett meg, hogy a helyi lakosok már elfogadták és immunisak a kiújuló konfliktusra és a vele járó csapásokra. Emlékeztetett rá, hogy most volt a Sávoút, a Tóra-adás ünnepe, mégis az utcákon és a tengerparton megdöbbentő csend uralkodott, ami a városra alapvetően nem jellemző ebben az időszakban.

Egy magyar származású, 36 éve Tel-Aviv környékén élő idegenvezető is hasonlóan látja az ottani közhangulatot: már unják az emberek, hogy egymásra mutogat a két oldal. Egyesek úgy gondolják, hogy Natanjau kiprovokálta ezt az incidenst - tette hozzá, utalva ezzel arra, hogy május elején Benjámin Netanjahu miniszterelnök nem tudott kormányt alakítani, így az újabb próbálkozással Reuven Rivlin izraeli államelnök Jaír Lapidot, az ellenzéki centrista Van Jövő (Jes Atíd) párt vezetőjét kérte fel. Ha azonban ő sem jár sikerrel, akkor az izraeli törvények szerint a leköszönő kormány átmeneti kormányként hivatalban marad Netanjahuval az élén. Vagyis Netanjahu az átmeneti kormány vezetőjeként állna a bíróság előtt korrupciós perében, valamint esélye nyílna rá, hogy ősszel az ötödik választáson többségbe kerüljön. A jelenlegi konfliktus pedig neki kedvez, hiszen így szinte lehetetlen feladat koaliciót összeállítani.

A vaskupola védelmi rendszer működés közben:

Van egy ötéves lányom és el kell neki magyaráznom, hogy amit hall, azok honnan érkező rakéták és ilyen esetben mit kell tennünk. Az első éjszaka volt eddig a legfélelmetesebb, mert ez volt az első alkalom, hogy a kislányommal kell mindezt átélnem. Szülőként természetesen nagyon féltem őt 

- válaszolta egy 2005 óta a Tel-Avivtól délkeletre található, az országos zavargások kiindulópontjában, Lod városában élő édesanya a rakétatámadások megélése kapcsán feltett kérdésünkre. Hozzáteszi, a 71 ezer főt számláló város vegyes népcsoportú lakossággal bír: a palesztinai zsidók mellett, az arabok és a keresztények is megtalálhatóak. Az újabb harcok kirobbanása kapcsán kifejtette, hogy ezúttal nem csak a gázai övezetről szólnak az indulatok, hanem az országon belül a zsidó-arab lakosság között régóta húzódó ellentétekről is, akik között most a feszült hangulat is jobban érezhető.

Ezt jól példázza az a múlt heti incidens, mely során egy helyi lakos egy embert megölt, másik kettőt pedig megsebesített. Az áldozat és a sérültek kövekkel és Molotov-koktélokkal dobáltak meg egy zsidók által lakott házat, emiatt lőtte le őket az épület egyik lakója. A szemtanúk szerint "az arabok megpróbálták megostromolni a negyedüket".

Régi konfliktus, teljesen új szint

Az Izrael és a Hamász között április közepén kiújult feszültség ezúttal más, mint korábban. Az előző konfliktusokkal ellentétben az izraeli hadsereg most sokkal több légicsapást mér Gázára - fejtette ki Uriel, aki szerint mindezt taktikusabban teszik a korábbiakhoz képest. Példaként hozza fel a hírekből is hallott izraeli lépést, mely során tankokkal vonultak be a gázai övezetbe, aminek hatására a Hamász szervezet visszavonult az alagúthálózatába, vagy ahogy ők hívják, a "gázai metróba". Mint kifejti, Izrael részéről ez csak egy csel volt, majd az alagúthálózat pontos helyeit ismerve lebombázták azt. A lépés sikeresnek bizonyult az izraeli katonai szóvivő keddi bejelentése alapján, ugyanis eddig mintegy harmadát, 120 kilométert tettek használhatatlanná az alagúthálózatból.

Magyarország egyedüliként nem írta alá az EU közös nyilatkozatát az izraeli-palesztin konfliktusról

Magyarország az uniós tagállamok közül egyedüliként nem írta alá az EU közös nyilatkozatát az izraeli-palesztin konfliktusról - írja az Euronews Josep Borrell uniós főképviselő brüsszeli bejelentése alapján. Borrell hangsúlyozta, hogy a mai egy nem hivatalos tanácskozás volt a külügyminiszterek között, így a záródokumentum sem hivatalos dokumentum.

A nyugdíjas férfi a helyi híradókra hivatkozva elmondta, a kormány azt közvetíti a tévében, hogy napok kérdése és fegyverszünet várható. A Lodban élő anyuka is megerősítette, hogy tűzszünetről csak mostanában kezdtek el beszélni, azonban a lakosok ellenzik ezt a lépést, mivel a gázai övezet körüli események már évek óta befolyásolják a mindennapjaikat. A városukra nézve sem tudja mi lesz mindennek a vége, a közbeszédben felmerült olyan pletyka, hogy Yair Revivo polgármester az arab illetve a zsidó lakosokat elkülönítené egymástól, ez azonban csak növelné az antiszemitizmust véleménye szerint. Az idegenvezető sem lát lehetőséget a mielőbbi béke megteremtésére, ahogy fogalmaz:

körülbelül 30 éve beszéltem itt valakivel, akkor ő azt mondta, hogy 300 évet ad a konfliktus lezárására, ha jól számolom, akkor már csak 270 év van belőle hátra.

A rakétaháború szikrája

Az izraeli–palesztin rakétaháború azt követően tört ki, hogy ramadán utolsó péntekén a jeruzsálemi al-Aksza mecsetnél több tízezer palesztin barikádozta el magát, ezzel tüntetve a kelet-jeruzsálemi Sejk Dzsarrában több palesztin család kilakoltása ellen. A hatóságokkal összetűzés alakult ki, amely során több százan megsebesültek. A Gázai övezetet uraló Hamász ezt követően közölte, hogy ha a Templom-hegyről és Sejk Dzsarrából az izraeli erők nem fújnak visszavonulót, akkor rakétatámadást indítanak. A Jeruzsálemi Kard néven indított fegyveres akcióra Izrael a Falak Őrzői nevű válaszcsapásként Gázát támadta, mely során megsemmisült a Hamadi lakótorony.

 

{"preview_thumbnail":"/sites/default/files/styles/video_embed_wysiwyg_preview/public/video_thumbnails/1I1DR5N5qI0.jpg?itok=koCsH0th","video_url":"https://www.youtube.com/watch?v=1I1DR5N5qI0&ab_channel=RizviMediaBhalwalRizviMediaBhalwal","settings":{"responsive":1,"width":"854","height":"480","autoplay":0},"settings_summary":["Beágyazott videó (Alkalmazkodó)."]}