Tűzszünetet kötött Izrael és a Hamász

Tűzszünetet kötött Izrael és a Hamász

Izrael és a palesztin övezetet uraló iszlamista Hamász péntek hajnali 2 órától beszünteti a harci cselekményeket a Gázai övezet határán - közölte a palesztin frakció egyik tisztségviselője.

Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök hivatala korábban arról számolt be, hogy a biztonsági kabinet egyhangúlag megszavazta az Egyiptom által javasolt "kölcsönös és feltétel nélküli" gázai tűzszünetet. A megállapodás végrehajtásának idejéről még nem született megállapodás - írták a közleményben.

"Van egy ötéves lányom és el kell neki magyaráznom, hogy amit hall, azok rakéták hangjai"

Továbbra sem csitul a palesztin és az izraeli erők között kirobbant rakétaháború, amely a helyi híradások szerint múlt hét hétfő óta a gázai övezetben már 197, míg izraeli oldalon 10 halálos áldozatot és közel ezer sérültet követelt. Az elmúlt évek legsúlyosabb helyi összecsapásaként aposztrofált konfliktus halottai között több mint 58 palesztin gyermeket és 21 nőt emlegetnek.

A bejelentések utáni percekben, a tűzszünetig tartó visszaszámlálás idején a felek azonban ismét lőtték egymás állásait. A szirénák rakéták várható becsapódására figyelmeztettek az izraeli határ menti településeken. A Reuters brit hírügynökség riportere pedig izraeli légicsapás robaját hallotta a Gázai övezetben. Áldozatokról nem érkezett azonnali jelentés.

A vérontás miatti növekvő globális aggodalom közepette Joe Biden amerikai elnök szerdán sürgette az izraeli miniszterelnököt, hogy törekedjen a feszültség csökkentésére, miközben Egyiptom, Katar és az ENSZ a szembenálló felek közötti közvetítésre vállalkozott.

Egy Hamász-tisztviselő a Reutersnek azt mondta, hogy a tűzszünet "kölcsönös és egyidejű" lesz.

Abdel-Fattáh esz-Szíszi egyiptomi elnök két biztonsági küldöttséget irányított Izraelbe és a palesztin területekre, hogy a tűzszünet betartásán dolgozzon - jelentette az egyiptomi állami televízió, amely megerősítette a tűzszünet hajnali 2 órás életbe léptetését.

Gyöngyösi Márton: „Orbánék nem akarnak békét, és az erőszakot sem ítélik el"

Gyöngyösi Márton, a Jobbik európai parlamenti képviselője Facebook-bejegyzésében arra hívja fel a figyelmet, miközben az egész világ aggodalommal figyeli az Izrael és Palesztina között, az elmúlt hetekben újra kiéleződött feszültséget, az Európai Unió (EU) pedig közös állásfoglalást szeretett volna elfogadni arról, hogy elítél mindenfajta erőszakot, s azonnali tűzszünetre szólít fel, Orbánék ismét vétót emeltek az uniós álláspont ellen.

A Hamász és a vele szövetséges erők rakétatámadásai csütörtökön egy nyolcórás szünet után újraindultak, mivel Izrael is folytatta a megtorlásokat, amelyeknek célja szerinte a palesztin frakciók katonai képességeinek megsemmisítése és elrettentése egy jövőbeni újabb konfrontációtól.

Benny Ganz izraeli védelmi miniszter a Twitteren azt írta, hogy a gázai offenzíva "példátlan katonai előnyöket" teremtett.

A harcok május 10-i kezdete óta a gázai egészségügyi tisztviselők szerint 232 palesztin, köztük 65 gyermek halt meg és több mint 1900-an megsebesültek meg az izraeli bombatámadásokban. Izrael azt állítja, hogy legalább 160 harcost ölt meg Gázában. A hatóságok Izraelben 12 halálos áldozatról számoltak be, és arról, hogy több száz embert kezelnek sérülésekkel a rakétatámadások miatt.