Zavargások törtek ki a Templom-hegyen Jeruzsálemben

Zavargások törtek ki a Templom-hegyen Jeruzsálemben

Két fontos ünnep, egy muzulmán és egy zsidó esik egybe.

Súlyos összecsapások törtek ki a Templom-hegyen, Jeruzsálemben a rendőrök és a muszlimok között vasárnap két fontos ünnep, egy muzulmán és egy zsidó egybeesésekor - jelentette a helyi média vasárnap.

Az MTI összefoglalója emlékeztet rá, hogy idén egybeesett íd al-adha, a muszlim áldozati ünnep és a tisea beav, a zsidó szentély római lerombolásának gyásznapja. Más években a tisea beav ünnepén a biztonságiak általában lehetővé teszik a zsidó látogatók számára a Templom-hegy megtekintését.

Idén azonban a kettős ünnep miatt ezt megtiltották, de csak az utolsó pillanatban, és zsidó vallásos-nacionalista fiatalok gyülekeztek a számukra kijelölt kapunál. A Templom-hegyen, az al-Aksza mecset előtti téren a muszlim imádkozók tiltakozni kezdtek a zsidók belépése ellen, székeket és köveket dobáltak és harcra buzdító nacionalista szlogeneket kiabáltak. 

Válaszul a rendbontásra a biztonságiak megkezdték tömegoszlató fegyverekkel, könnygázzal a tér kiürítését. Összecsapások törtek ki, melyekben könnyebb-közepes sérüléseket szenvedett a rendőrség szóvivője szerint négy rendőr, és tizenöt muszlimot kórházba szállítottak. Egy 18 éves zsidó fiatalt egy felé dobott üvegpalack sebesített meg az óváros egyik utcáján a Jediót Ahronót című újság honlapja, a ynet szerint.

Az összecsapások után a kiürített teret a rendőrség lezárta, majd később megnyitotta a zsidó látogatók előtt. A rendőrség egyik illetékese arról tájékoztatta a ynetet, hogy a tér muzulmánok előli lezárása politikai szinten született döntés volt, de a miniszterelnök környezetében ezt cáfolták, és rendőri határozatnak nevezték. 

A Templom-hegy minden kapujánál hatalmas hirdetőtábla áll a következő feliratokkal:

„Áldás a muszlim világra az áldozat ünnepén, nemet mondunk az évszázad alkujára”

 - vagyis Donald Trump amerikai elnök kilátásba helyezett béketervére, s „Lelkünk Jeruzsálem után sóvárog”, valamint egy fénykép látható a két hónappal ezelőtt elhunyt volt egyiptomi elnökről, Mohamed Mursziról

A Templom-hegy reggeli lezárását a vallási gyásznapon a zsidó látogatók elől Becalel Szmutrics közlekedési miniszter, a Nemzeti egység nevű jobboldali párt egyik vezetője szégyenteljesnek nevezte, behódolásnak a terror és az arab erőszak előtt. 

Ugyanakkor Jichák Joszef szefárd főrabbi közölte, hogy tilos a zsidók belépése a Templom-hegyre, mert szigorúan tiltja a vallási törvény, és kívánatos, hogy a zsidókat ebben egész évben megakadályozzák.

Júniusban, a Jeruzsálem napon a rendőrség engedélyezte a zsidó látogatók belépését a szent helyre, pedig az még a ramadán muzulmán böjti hónap utolsó napjaira esett. Akkor is összecsapások törtek ki az arabok és a rendőrség között - emlékeztetett a The Times of Israel című angol nyelvű honlap.