Elmarad a Biztonsági Tanács pénteki ülése Amerika ellenkezése miatt

Elmarad a Biztonsági Tanács pénteki ülése Amerika ellenkezése miatt

Elmarad az ENSZ Biztonsági Tanácsának péntekre tervezett rendkívüli ülése a palesztin-izraeli konfliktusról az Egyesült Államok ellenkezése miatt.

Az MTI tudósítása szerint Washington legkorábban kedden tartana virtuális tanácskozást, amivel az jelentősen veszítene sürgős jellegéből. Az ülések összehívásához a Biztonsági Tanács mind a 15 tagjának beleegyezése szükséges.

Az Egyesült Államok Izrael támogatója, amely nem szeretné, ha az ENSZ beavatkozna a konfliktusba.

Washington az elmúlt napokban aláhúzta: Izraelnek joga van megvédeni magát a Gázai övezetet uraló Hamász iszlamista mozgalom rakétáitól, ugyanakkor a feszültség csökkentésére szólította fel a feleket, és arra kérte szövetségesét, hogy kerülje a civil áldozatokat.

Az elmúlt napokban kiéleződött a feszültség a palesztinok és az izraeliek között, és Kelet-Jeruzsálemben összecsapásokra, tüntetésekre került sor. A Gázai övezetből mintegy 1500 rakétát lőttek ki palesztin fegyveres csoportok Izraelre az elmúlt napokban. Izrael válaszul megtorló csapásokat hajtott végre.

A héten 83 palesztin esett az erőszak áldozatául a Gázai övezetben, köztük 17 gyerek. Izraeli oldalon heten vesztették életüket, köztük egy gyerek és egy katona. Izrael csütörtökön tankokat és páncélozott járműveket vezényelt az övezet határára.

A Biztonsági Tanácsnak a közel-keleti konfliktus újbóli fellángolásával foglalkozó eddigi ülései eredménytelenül értek véget. Washington ellenállása miatt nem sikerült elfogadni egy nyilatkozattervezetet, amely a feszültség csökkentésére szólította volna fel a szembenálló feleket.