Netanjahu már egy éve sem kért a békéből

Az izraeli miniszterelnök tavaly az egyiptomi és jordán vezetőivel titokban egyeztetett, de visszautasította az ajánlatokat.

Múlt szerdán a Fehér Házban Donald Trump amerikai elnökkel tartott sajtótájékoztatóján Benjámin Netanjahu egy újszerű, szélesebb, regionális békekezdeményezés ötletét ismertette, amelyhez sikerült megszereznie Trump támogatását is. 
    
Azonban a Háárec vasárnapi száma szerint ez a javaslat korántsem új, hiszen tavaly már volt egy hasonló, Netanjahu visszakozása miatt kudarccal végződött kísérlet, amelyben az amerikai diplomácia - Egyiptom, Jordánia és a térség szunnita iszlám arab államai bevonásával - olyan átfogó közel-keleti béketárgyalást próbált kezdeményezni, amely egyben lezárta volna a sok évtizedes palesztin-izraeli viszályt is. A terv részeként a régió országai elismerték volna Izraelt zsidó államként, valamint újraindították volna az izraeli-palesztin béketárgyalásokat. 
    
A lap az Obama-kormányzat egyik névtelenséget kérő, korábbi vezető tisztviselőjére hivatkozva állítja, hogy tavaly február 21-én, a Vörös-tenger partján lévő kikötővárosban, Akabában titkos találkozót tartott John Kerry, Abdel-Fattáh esz-Szíszi egyiptomi elnök, II. Abdalláh jordániai király és Benjámin Netanjahu. A megbeszélésen Mahmúd Abbász palesztin elnök nem vett részt, de előre tájékoztatták a részletekről. 
    
A béke ezen megkötésének kísérlete az újság szerint azért esett kútba, mert Netanjahu a találkozón kerülte az egyértelmű választ. Fenntartásait hangoztatta, mondván, aligha tudná megszerezni a tervhez jobboldali-vallásos koalíciós kormánya támogatását, majd később kormánya jobbra történő kiszélesítésével elutasította a tervet.