Izrael senkire sem hallgat, újabb telepek épülnek

Benjámin Netanjahu izraeli kormányfő és Móse Jaalon izraeli védelmi miniszter legalább 229 egység megépítésének jóváhagyására szólította fel a megszállt palesztin területeken közigazgatási feladatokat ellátó izraeli civil adminisztrációt.

Az érintett területek között úgynevezett elszigetelt zsidó telepek is vannak, amelyek nem kapcsolódnak az Izraelt és Ciszjordániát elválasztó biztonsági kerítés izraeli oldalához. Az új lakások a tervek szerint Ciszjordánia északi részén, Har Brahában és az ortodox zsidók által lakott Revavában, valamint a jeruzsálemi régióban található Ganéj Modiin, Tekóa és Givat Zeev településeken épülnek - mondta a Peace Now szóvivője, Hagit Ofran.

Megszállt terület

A nemzetközi közösség illegálisnak tekinti a zsidó telepek építését az 1967 óta megszállva tartott területeken. A Peace Now két napja kiadott egy jelentést, amely szerint a Netanjahu és Jaalon által támogatott telepekre vonatkozó, idén eddig beadott építési tervek száma megháromszorozódott a tavaly ilyenkorihoz képest. Az izraeli civil adminisztráció legfelső tervezési bizottsága 2016-ban 674 ilyen tervet támogatott.

A Ciszjordániában - izraeli nevén Júdeában és Szamáriában - élő zsidó közösségek tanácsának vezetője, Jigál Dilmóni szerint az engedélyezett építkezések mindössze egy kis részét elégítik ki a telepesek valós lakásigényének.

A Peace Now rámutatott, hogy a telepépítés az egyik "legforróbb tárgya" az izraeli-palesztin konfliktusnak, amely a palesztinok szerint akadályozza a békefolyamatot. Izrael ezzel szemben ezt visszautasítva azt az álláspontot képviseli, hogy a békefolyamat azonnal továbbhaladna, ha a palesztinok visszaülnének a tárgyalóasztalhoz.

Múlt hónapban az ENSZ emberi jogi tanácsa elfogadott egy határozatot, amely elítélte a telepépítéseket, és a telepeken működő vállalatokat, illetve a velük üzleti kapcsolatban álló cégeket magába foglaló adatbázis létrehozását írta elő.