Izrael-Hamász háború: az ENSZ "azonnali humanitárius tűzszünetre" szólított fel

Izrael-Hamász háború: az ENSZ "azonnali humanitárius tűzszünetre" szólított fel

Közben az izraeli légierő hétfőn több mint négyszáz katonai célpontot támadott meg a Gázai övezetben, köztük a Hamász infrastruktúrájának fontos részeit.

Az ENSZ emberi jogi főbiztosa genfi közleményében "azonnali humanitárius tűzszünetet" sürgetett a Gázai övezetben, és "bátor döntések" meghozatalára szólította fel az izraeli-palesztin konfliktusban érintett vezetőket.

"Az első lépésnek az azonnali humanitárius tűzszünetnek kell lennie, amelynek révén civilek életét lehet megmenteni a humanitárius segélyek gyors és hatékony eljuttatásával" - áll Volker Türk hétfő éjjel kiadott közleményében, amit az MTI szemlézett.

"Az emberségnek kell az első helyen állnia" - hangsúlyozta az emberi jogi főbiztos, kiemelve, hogy "túl sok civil, köztük sok gyermek vesztette már életét mindkét oldalon".

Emlékeztetett arra, hogy a Gázai övezetbe, ahol 2,4 millió palesztin zsúfolódik össze, csak szombat óta érkezik ismét nemzetközi segély Egyiptomon keresztül, és az ENSZ szerint egyelőre nagyon elégtelen mennyiségben.

Türk arra figyelmeztetett, hogy "ha a következő napokban vagy akár órákban nem érkezik több üzemanyag, gyógyszer, élelmiszer és víz a gázaiaknak, akkor még több ember fog éhen vagy szomjan halni vagy az orvosi ellátás hiánya miatt meghalni". Hangoztatta: "mélységesen aggódik" a gázaiak túlélését illetően, köztük saját munkatársai és más ENSZ-alkalmazottak életéért is.

A legfrissebb adatok szerint több mint 1400 embert öltek meg izraeli területen a Hamász palesztin iszlamista szervezet harcosai október 7-e óta, emellett 222 túszt raboltak el, izraeli és külföldi állampolgárokat. Az izraeli hadsereg tájékoztatása szerint a Hamász mintegy ezerötszáz fegyverese halt meg az ellentámadásban, amely lehetővé tette Izrael számára, hogy visszaszerezze az ellenőrzést a megtámadott területek felett.

A Gázai övezetben a Hamász-kormányzat egészségügyi minisztériumának közlése szerint több mint ötezer palesztin, főként polgári lakos halt meg az izraeli hadsereg megtorlásként végrehajtott bombázásaiban.

Volker Türk felszólította a feleket, hogy fokozzák erőfeszítéseiket a nemzetközi jog tiszteletben tartása érdekében, és emlékeztetett arra, hogy a háborúkban is vannak jogszabályok a civilek védelmére, és aki ezeket megsérti, annak felelnie kell tetteiért.

"A palesztin fegyveres csoportok által elhurcolt és fogva tartott valamennyi civilt azonnal és feltétel nélkül szabadon kell engedni. A túszejtést és fogva tartásukat a nemzetközi jog tiltja" - mondta Türk.

Hangsúlyozta továbbá, hogy az Izrael által "a civilek alapvető javakhoz és szolgáltatásokhoz való hozzáférésének megakadályozására" hozott intézkedések "a kollektív büntetés egy formáját" jelentik, és ezért ellentétesek a nemzetközi joggal.

"A palesztin fegyveres csoportoknak fel kell hagyniuk azzal, hogy vaktában indítanak rakétákat, az izraeli védelmi erőknek pedig kerülniük kell a széles spektrumú robbanófegyverek alkalmazását a sűrűn lakott területeken" - hangoztatta Türk.

Légicsapásokkal folytatta Izrael éjjel a Hamász elleni háborút

Éjjeli légicsapásokkal folytatta Izrael a Gázai övezetet uraló, iszlamista Hamász szervezet elleni háborút - jelentette be az izraeli katonai szóvivő, akit a helyi média idézett kedd reggel.

A légierő az elmúlt nap folyamán több mint négyszáz katonai célpontot támadott meg a Gázai övezetben, köztük a Hamász infrastruktúrájának fontos részeit: gyülekezőhelyeiket Szadajai, Satti, Dzsabaliai, Dardzs Tafah és Ceitoun környékén, egy alagút lejáratát, amely gyors eljutást biztosította a tengerparthoz, valamint több, mecsetekben berendezett parancsnokságot.

A "célzott likvidálásokkal" végeztek a Nuszirat és a Sati zászlóalj parancsnokhelyetteseivel, és az al-Furkan zászlóalj parancsnokhelyettesével. A vadászrepülőgépek több tucat, rakétakilövésre készülő Hamász-fegyverest támadtak meg - közölte a szóvivő.

A palesztin egészségügyi minisztérium jelentése szerint "több tucat" palesztin vesztette életét a légierő támadásában a Gázai övezet északi részén található al-Sati menekülttábornál, és sokan a romok alatt rekedtek, köztük nők és gyerekek is.

Többórás szünet után Izraelben ismét megszólaltak a légvédelmi figyelmeztetések, kedd reggel ismét izraeli területet támadtak az övezetből.

Az északi, libanoni határnál az izraeli légierő egyik repülőgépe a Dov-hegy térségében egy terroristaosztagra lőtt, amely megpróbált rakétákat indítani libanoni területről Izrael felé. A libanoni síita Hezbollah bejelentette, hogy két tagja meghalt, miközben "a szent háború, a dzsihád kötelességét" teljesítették.

A palesztinok arról számoltak be, hogy Ciszjordániában a biztonságiak letartóztatták Adnan Hamarsát, egy korábban szabadult foglyot, miután rajtaütést tartottak házában, a Dzseníntől délnyugatra fekvő Dzsabed városában. Hamarsát a Hamász egyik ciszjordániai vezetőjének tartják, az izraeli Hadera központi pályaudvarán 1994-ben elkövetett, öt embert meggyilkoló terrortámadás egyik kitervelője volt.

Izraeli katonai jelentések szerint megsebesült a hadsereg egyik tartalékos katonája az egyik ciszjordániai éjjeli razzián, ahol palesztinok robbanószerkezetet dobtak az izraeli katonákra a Ciszjordánia északi részén található Burkában.

A Hamasz fogságából hétfő este kiszabadult, az október 7-i terrortámadásban a Gázai övezetbe hurcolt két civilt, Nurit Kufert és Joheved Lifsicet katonai helikopteren a tel-avivi Ichilov kórházba szállították, ahol kivizsgálják őket. Találkoztak családjaikkal, s az orvosok első értékelése szerint egészségi állapotuk kielégítő.

Joe Biden amerikai elnök hétfő este, a hadművelet kezdete óta nyolcadik alkalommal, ismét beszélt Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnökkel, és üdvözölte az idős izraeli asszonyok kiszabadulását.

Biden megismételte követelését a Hamász összes, több mint kétszáz foglyának szabadon bocsájtására. Hangsúlyozta a gázai civileknek szánt humanitárius segélyek folyamatos áramlásának fontosságát is.

Az amerikai kormányzattól származó információk szerint Washington úgy ítéli meg, hogy az izraeli hadsereg még nem áll készen "egyértelmű, működőképes tervvel" a Hamász uralmának megdöntésére.

(Címlapkép: A szárazföldi hadműveletre készülő izraeli hadsereg harcjárművei a Gázai övezet határának térségében, Dél-Izraelben 2023. október 23-án. A Hamász október 7-én többfrontos támadást indított Izrael ellen, ahol meggyilkoltak több mint 1400 embert, háromezret megsebesítettek, körülbelül 200 embert elraboltak és túszként tartanak fogva. A gázai egészségügyi minisztérium közlése szerint a Hamász elleni izraeli válaszcsapások palesztin halálos áldozatainak száma 4651-re emelkedett, a sebesülteké pedig meghaladja a 14 ezret a Gázai övezetben.MTI/EPA/Hannibal Hanschke)