Izraeli csatorna: A Hamász támadása előtt figyelmeztették az izraeli hadsereg vezetőit, de nem tettek semmit

Izraeli csatorna: A Hamász támadása előtt figyelmeztették az izraeli hadsereg vezetőit, de nem tettek semmit

Pár órával korábban már tudhattak az október 7-i terrortámadás tervéről, a cselekvés mégis elmaradt.

Az izraeli 12-es tévécsatorna szerint az ország katonai vezetése a Hamász október 7-i akciója előtt már tudhatott arról, hogy a palesztin szervezet fegyveresei támadást fognak indítani - írja a Times of Israel cikke alapján a Telex. Pár nappal ezelőtt egyébként a New York Times is arról cikkezett, hogy az izraeli hadsereg már egy éve megszerezte a Hamász támadásáról szóló haditervét.

A 12-es csatorna szerint egy izraeli hírszerző már tavaly júliusban összeállított egy prezentációt, amin bemutatta, hogyan akarhatja a Hamász Gázából lerohanni Izraelt

- derült ki a Times of Israel beszámolójából. A bemutatott képen 20 palesztin egység támadási iránya látszott. A prezentáció szerint a fegyvereseket olyan technikusok kísérnék, akik az izraeliek által felállított kerítés, illetve az izraeli védelmi rendszer áttörésén dolgoznának - írja a Telex.

A 12-es csatorna információi szerint aztán október elsején az izraeli hadsereg gázai hadosztályának parancsnoka helyzetjelentést kért a csapataitól. Az megállapította, hogy erőteljesen megnőtt a gázai fegyveres csoportok gyakorlatainak intenzitása.

Ekkor azt látták, hogy hat Hamász-zászlóalj hetente egy-két alkalommal gyakorlatozott. A 12-es csatorna szerint az izraeli parancsnok arra jutott, hogy a Hamász gazdasági érdekei inkább annak az irányába mutatnak, hogy a mozgolódás elcsendesedik és megegyeznek Izraellel.

Ami viszont ennél is érdekesebb, hogy a 12-es csatorna információi szerint

október 7-re virradó éjjel az izraeli hadsereg gázai határnál lévő egységei és az izraeli titkosszolgálat is olyan jelzéseket kapott, amelyek egy azonnali palesztin támadásra utaltak, ezért éjjel fél négykor felkeltették Herzi Halevi izraeli vezérkari főnököt, majd 5-kor tartottak egy megbeszélést a hadsereg más parancsnokaival.

A csatorna szerint Halevi elrendelte, hogy szóljanak az izraeli légierőnek és arra utasította a beosztottjait, hogy ellenőrizzék a Hamász előkészületeiről szóló információkat. A hajnali megbeszélésen ugyanakkor semmilyen, a védelem előkészítéséről szóló parancsot nem adtak ki.

(Címlapkép: A Gázai övezetet irányító Hamász palesztin iszlamista szervezet október 7-i Izrael elleni fegyveres támadásakor a Nova elektronikus zenei fesztiválon meggyilkolt vagy túszul ejtett emberek fényképei között két nő a helyszínen, a Gázai övezet közelében fekvő izraeli Reim kibuc környékén, ahol izraeli lemezlovasok zenéket játszanak le az áldozatok emlékére 2023. november 28-án. MTI/AP/Ohad Zwigenberg)