Izraeli légicsapás ért egy gázai iskolaépületet, több tucatniyan meghaltak

Izraeli légicsapás ért egy gázai iskolaépületet, több tucatniyan meghaltak

Az izraeli-palesztin háború nem csillapodik: az ENSZ és a Hamász szerint túlnyomórészt civilek, az izraeli hadsereg viszont nem tud arról, hogy civilek is életüket vesztették volna. Eközben annyi a halott és a sérült, hogy összeomlott az ellátás az egyik kórházban.

Izrael támadásokat hajtott végre palesztin célpontok, köztük egy iskolaépületben rejtőző feltételezett iszlamista fegyveresek ellen a Gázai övezet középső részén egy katonai szóvivő csütörtöki közlése szerint. Az ENSZ gázai segélyszervezete, az UNRWA azt állítja, hogy az ő egyik iskolájának épületét érte légicsapás az éjjel, és ebben

több mint harminc palesztin ember vesztette életét, köztük legalább 27 civil.

A szóban forgó iskola a nuszairati menekülttáborban található. Az izraeli hadsereg (IDF) előzőleg úgy értesült, hogy 20-30 iszlamista harcos tartózkodott az épületben. Peter Lerner szóvivő azt mondta:

nem tud arról, hogy civilek is életüket vesztették volna a támadásban.

Az övezetet irányító Hamász médiája viszont tagadja, hogy fegyveresei lettek volna ott, tehát szerinte az áldozatok mind civilek.

Annyi a halott és a sérült, hogy összeomlott a kórházi ellátás

A szintén a Gázai övezet középső részén, Dir al-Balahban lévő Al-Aksza mártírjai nevű kórház szóvivőjének közlése szerint

az utóbbi 24 órában 141 halottat és 380 sebesültet szállítottak be hozzájuk három menekülttáborból, amelyet támadott az izraeli IDF.

A kórházban a hirtelen terhelés miatt az ellátás összeomlott - tette hozzá a szóvivő.

A ciszjordániai Rámalláhban működő palesztin egészségügyi minisztérium közlése szerint izraeli katonák a Dzsenínhez közeli Dzsaabad nevű faluban egy éjszakai akcióban súlyosan megsebesítettek egy 24 éves palesztin férfit, aki reggelre meghalt. Életét vesztette egy 39 éves izraeli tartalékos katona, miután súlyosan megsebesült szerdán a Hezbollah libanoni síita milícia egyik dróntámadásában a libanoni határnál, Hurfis drúz falu közelében.

(Címlapkép: Izrael légicsapást mér a Gázai övezet középső részén lévő Bureidzs menekülttáborra 2024. június 3-án. MTI/EPA/Mohamed Szaber)