Izraeli újságíróval uszít az iszlám ellen a Hit Gyülekezete

Európa robban - iszlám közösségek belülről címmel tartott előadást Zvi Yehezkeli izraeli újságíró.

A rendezvényt a Hit Gyülekezetének kiadói- és terjesztői szervezete, a Patmos Records és a Jövőképp Egyesület szervezte, a rendezvény fővédnöke pedig Tarjányi Péter, az ATV-n rendszeresen feltűnő rendőrségi szakértő volt.

Mivel zárt körű rendezvényről volt szó, a részvételi szándékot előre jelezni kellett, ezt meg is tettem, és boldogan konstatáltam, hogy a szervezők örömmel vették és elfogadták jelentkezésem. Sőt, még roppant figyelmesek is voltak! A beléptetésnél megpillantottam az egyik hostess kezében lévő regisztrációs lapot, ahol nevem mellett nemcsak az Alfahír, hanem a Barikád hetilap is fel volt tüntetve, ahová valóban írtam már, igaz, erről egy szót sem ejtettem regisztrációs kérelmemben.

Ha már ilyen jól ismerjük egymást a szervezőkkel, különösebb habozás nélkül fogyasztottam a vendégek számára felkínált pogácsából és gyümölcsléből, igaz, kicsit nehezebben csúsztak a falatok, mikor elhaladt mellettem Noé Krisztina, bár a jelenlévő néhány száz főből inkább én lógtam ki, mint ő.

Aki tud arabusul

De térjünk is rá az előadásra: a bemutatás szerint Zvi Yehezkeli izraeli oknyomozó újságíró, aki korábban az izraeli hadseregnek is dolgozott. Mivel perfektül beszél arabul, állítása szerint könnyedén beépült egyes európai muszlim közösségekbe, akik elhitték róla, hogy muszlim, így könnyen megnyíltak neki.

Elém ült egy magas ember :(

Yehezkeli nem sokat kertelt: rögtön az előadás elején leszögezte, hogy a világban háború zajlik a Nyugat és az iszlám világ között, utóbbi nagy fenyegetést jelent a keresztény Európára. (Itt megriadhattam volna, mivel - tán a teremben egyedüliként - bérmálkoztam is, de szerencsére legyőztem a félelmemet.) Yehezkeli vélekedése szerint a legnagyobb baj az, hogy a Nyugat nem ismeri az iszlámot, ezért nem vesszük észre, hogy már a személyes szféránkba is behatoltak a radikálisok.

Az újságíró előadásának lényege az volt, hogy az Európában élő muszlim bevándorlók harmadik-negyedik generációját, a jelenlegi fiatalokat már nem érdeklik az európai értékek, nem szeretnek itt élni, beilleszkedni, inkább radikalizálódnak, és szívesen csatlakoznak az Iszlám Államhoz, mely hosszú távon Európát is meg akarja hódítani. Állítólagos muszlim közösségekbe történő beépülései során számos olyan fiatalt ismert meg, akik Szíriába utaztak, hogy beálljanak a terrorszervezet soraiba dzsihádot folytatni. Yehezkeli azt tartja az egyik legnagyobb veszélynek, hogy a több ezer dzsihadista fiatal egy része később visszatér majd Európába, és a Szíriában megismert kegyetlenséggel fog harcolni itt is. Mint mondta, ő most ébresztőt fúj, de néhány év múlva erre már szükség sem lesz, mert mindenki saját bőrén fogja megtapasztalni az iszlám terror világuralmi törekvéseit.

A jelenlévők persze itták az egyébként roppant profi előadói készségekkel rendelkező újságíró szavait, figyelembe sem véve, hogy az egész arra a durva általánosításra épült, hogy a muszlimok szinte mindegyike legalábbis szimpatizál az Iszlám Állam törekvéseivel, a bemutatott, szélsőségesekről, terroristákhoz csatlakozókról szóló videófelvételek pedig arra emlékeztettek, mint amikor az Index néhány őrültet levideózva tudósít egy rendezvényről a lejáratás egyértelmű szándékával. Talán még akkor sem kezdett gyanakodni a közönség, mikor az előadó már odaáig ment el, hogy aki át akar térni az egyre "népszerűbbé váló" iszlám vallásra, azt rögtön Szíriába küldik háborúzni.

Az előadás végén az újságíró egyébként néhány nézői kérdésre is válaszolt, ezek közül a kedvencem az volt, amit egy idős úr héberül tett fel neki, igaz, egy szót sem értettem belőle.

"Bulvár és hazugság"

Ez volt a véleménye a portálunknak nyilatkozó külpolitikai szakértőnek az elhangzottakról.

Függetlenül attól, hogy az izraeli vendég a Moszad állományának a tagja-e avagy sem, hiteltelen. Az egyik vendéglátó fél Tarjányi Péter, az ATV sztárolt "szakértője" szintén hiteltelen. Aki olvasta a kvázi önéletrajzi könyvét (Meglátni és megveretni), annak is a 2006-os eseményekkel foglalkozó fejezetét, annak nyilvánvaló lehet: ez az ember a klasszikus bulvárzsaru, mint például Doszpot Péter volt. A muszlim közösségekbe "beépülni" lehetetlen. A csaknem kétmilliárdos iszlám közösség alegységeibe csak az tud "beépülni", akit évtizedek óta ismernek. Ez nem egy szurkolótábor vagy politikai mozgalom. Az izraeli szerző vetít, hazudik méghozzá aljas politikai célból

- mondta el arra a kérdésemre, mennyire életszerű Zvi Yehezkeli története. Hozzátette azt is, hogy a muszlimok többségére egyáltalán nem jellemző az a fajta radikalizálódás és terrorizmusra való hajlam, ami az előadásból tükröződött, a muszlimok nem azonosulnak az Iszlám Állammal sem privát szinten, sem a vallási vagy politikai szférában.

Ahogy az sokszor elhangzott: az "Iszlám Állam" sem nem iszlám, sem nem állam. A kifejezést egyébként a brit BBC találta ki

- mondta.

Sebaj: a hitgyülis közönséggel sikerült elhitetni, hogy mostantól nemcsak az antiszemitizmustól és a náciktól, hanem a muszlimoktól is rettegniük kell, hazafelé tartva tán még lépteiket is szaporázták, ha épp egy gyrosos előtt haladtak el.