Izraeli-palesztin háború: az ENSZ-főtitkár tűzszünetre szólított fel a ramadán első napján

Izraeli-palesztin háború: az ENSZ-főtitkár tűzszünetre szólított fel a ramadán első napján

António Guterres szerint a nemzetközi humanitárius jog romokban hever, aki az életmentő segélyek gyors és tömeges eljuttatását sürgette a palesztin lakosságú Gázai övezetbe.

António Guterres ENSZ-főtitkár tűzszünetre szólított fel a Gázai övezetben Izrael és a Hamász palesztin szélsőséges szervezet között zajló fegyveres konfliktusban és a szudáni belháborúban egyaránt, miután hétfőn megkezdődött a muszlim böjti hónap, a ramadán.

Felszólított továbbá a Hamász által fogva tartott túszok szabadon bocsátására és "minden olyan akadály elhárítására is, amely biztosítja az életmentő segélyek gyors és tömeges eljuttatását" a palesztin lakosságú Gázai övezetbe, ahol az ENSZ figyelmeztetése szerint a lakosság egynegyede éhezik.

Guterres újságíróknak az ENSZ New York-i székházában azt mondta:

A nemzetközi humanitárius jog romokban hever.

"A Rafah elleni rettegett izraeli támadás pedig a pokol még mélyebb bugyraiba taszíthatja a gázai embereket" - tette hozzá a főtitkár.

(Címlapkép: António Guterres ENSZ-főtitkár felszólal az ENSZ Emberi Jogi Tanácsának 55. ülésszakán a világszervezet genfi székházában 2024. február 26-án. MTI/EPA/Keystone/Salvatore Di Nolfi)