Megállapodásokat írtak alá Orbán és Bolsonaro találkozóján

Megállapodásokat írtak alá Orbán és Bolsonaro találkozóján

Teljes egyetértésben zajlott Orbán Viktor és Jair Bolsonaro budapesti sajtótájékoztatója. A két politikus azonos véleményen volt a migráció, a környezetvédelem és az orosz-ukrán konfliktus kapcsán a katonapolitikai kérdésekben is. A sajtótájékoztató elején államközi szerződéseket írtak alá a két ország miniszterei a védelmi, a humanitárius és a vízgazdálkodási területeken.

Orbán Viktor szerint a brazil elnök látogatása különösen megtisztelő. A tárgyalás érdemi részével kapcsolatban a magyar miniszterelnök arra is felhívta a figyelmet, hogy Jair Bolsonaro Moszkvából érkezett. 

Minden diplomáciai erőfeszítés, amely a háború elkerülését célozza, lényeges

- hangsúlyozta Orbán Viktor.

A magyar kormányfő szólt még a szabadkereskedelem fontosságáról kiemelve, hogy a hazai export eléri a nemzeti össztermék 80-90%-át. Ha nem lenne a világban szabadkereskedelem, a magyar emberek rosszabbul élnének. Megállapodtunk Brazíliával, hogy ők nyitva állnak arra, hogy magyar befektetéseket fogadjanak. Magyar beruházások, befektetések nagy számban jelennek majd meg Brazíliában

- mondta a miniszterelnök.

Brazília részt vesz a magyar haderőfejlesztésben is.

Vásároltunk két sugárhajtású katonai repülőgépet tőlük és 2023-ban állhatnak hadrendbe

- közölte Orbán Viktor.

 {block:block_content:83f6f420-ec81-488d-9ade-46fde05c55af}

Magyarország, Brazília testvére

- jelentette ki Jair Bolsonaro, a Brazil Szövetségi Köztársaság elnöke.

Bolsonaro miután előzőleg Vlagyimír Putyinnal tárgyalt Moszkvában jelezte, senkinek sem érdeke a háború és ez Magyarország számára különösen fontos. Elismerően szólt a magyar gazdaság teljesítményéről és reményét fejezte ki, hogy a jövőben pozitív irányban fejlődhetnek a két ország gazdasági kapcsolatai.

Ezt az utat szélesíteni fogjuk

- hangsúlyozta, majd kiemelte: a magyar felsőoktatás világszínvonalú és azt reméli, hogy több brazil diák tanul majd nálunk piaci alapon is.

Jair Bolsonaro beszámolt az Áder János köztársasági elnökkel folytatott megbeszéléséről is amelynek fontos témáka volt a környezetvédelem. A brazil elnök azonban megismételte, hogy az esőerdők irtása nem olyan nagy probléma, mint ahogyan azt a sajtó vagy a környezetvédők próbálják beállítani.

Brazília továbbra is őrzi ezeket a természeti értékeket

- tette hozzá.

A brazil elnökkel folytatott tárgyalása után Orbán Viktor délután Brüsszelbe utazik, ahol részt vesz az EU–Afrika-csúcson.