Jakab Péter az MSZP-s etikai vizsgálatokról: ez most egy kicsit pitinek tűnik

Jakab Péter az MSZP-s etikai vizsgálatokról: ez most egy kicsit pitinek tűnik

Jakab Péter pitinek nevezte a szocialista párt társelnöke, Tóth Bertalan által több jobbikos képviselőjelölttel szemben indított etikai vizsgálatot. A Jobbik elnöke szerint akkor, amikor az ellenzéket külső támadások érik, össze kell fogni, és nem olyan „csip-csup” ügyekkel kell foglalkozni, mint ezekben az esetekben történt.

Ismert: az MSZP több jobbikos indulóval szemben is etikai vizsgálatot kezdeményezett, az egyik esetben az összeomlott választási rendszer miatt a sátorba tiltott módon belépő jelölt miatt, a másik esetben pedig sok évvel ezelőtti, sértő Facebook-posztokra hivatkozva.

Földi István kiáll az MSZP által bevádolt jelölttársai mellett

Közösségi oldálán hívta fel a figyelmet arra Földi István, a Jobbik jelöltje az előválasztáson Szabolcs-Szatmár-Bereg megye 5. számú egyéni választókerületében, hogy miközben a legtöbb ellenzéki párt elnöke ma egész nap megállás nélkül azon dolgozott, hogy visszaverjék a Fidesz aljas támadását, addig Tóth Bertalan, az MSZP társelnöke jobbikos jelöltek ellen nyújtott be több etikai beadványt az Országos Előválasztási Bizottság felé.

Jakab Péter az N1TV-nek Orosházán tartott fóruma után ezzel kapcsolatban úgy nyilatkozott, hogy amikor tüzelnek ránk (utalt itt például a választási rendszert érő hackertámadásra – a szerk.), akkor azzal kell foglalkozni, hogy kivédjük a támadást és ellentámadást indítsunk, magyarul az ellenzéknek egységet kell mutatnia. Ugyanakkor – tette hozzá – ha etikai problémák merülnek fel, akkor azokat valóban be kell jelenteni és ki kell vizsgálni, viszont

„csip-csup ügyekkel foglalkozni akkor, amikor zeng az ég, kicsit pitinek tűnik”

Az N1TV a zuglói jelölt Tóth Csabával kapcsolatban is kérdezte a Jobbik miniszterelnök-jelöltjét, miután a Jobbik az általa is támogatott Tóthtal szemben szintén vizsgálatot kezdeményezett.

Jakab Péter azt mondta, a választókerület másik indulója, Hadházy Ákos parlamenti képviselő már régóta sejttette, hogy Tóth Csabának korrupciós ügyei lehetnek, de ezekre eddig, bizonyítékok nélkül nem tudott figyelni. Az elmúlt napokban azonban Hadházy bizonyítékokkal támasztotta alá vádjait, ezért

„innentől kezdve nekem nincs más lehetőségem, erkölcsi kötelességem, hogy etikai vizsgálatot kezdeményezzek”.

Hangsúlyozta: az ártatlanság vélelme mindenkit megillet, ő pedig pontosan azzal a céllal kért vizsgálatot, hogy az Országos Előválasztási Bizottság hozzon döntést arról, helytállók-e a vádakat alátámasztani kívánó bizonyítékok, és Tóth Csaba részt vehet-e az előválasztáson.