Arra költ 250 milliót Áder alapítványa, hogy érzékenyebbek legyünk a klímavédelem terén

Arra költ 250 milliót Áder alapítványa, hogy érzékenyebbek legyünk a klímavédelem terén

Mint ismert, a Közbeszerzési Értesítő adatai alapján Áder János köztársasági elnök alapítványa, a Kék Bolygó Klímavédelmi Alapítvány eredménytájékoztatót tett közzé, mely szerint nettó 250 millió forint értékben rendezvényszervezési szolgáltatást vásárol.

A Jobbik frakcióvezetője, Jakab Péter írásbeli kérdéssel fordult a miniszterelnökséghez azzal kapcsolatban, hogy Áder János alapítványa miért 250 milliót költ csak kommunikációra? Hozzátéve, hogy Orbán Viktor szerint rendben van-e ez a pazarlás.

Jakab kérdésében kiemelte, nem vitatja a klímavédelem ügyének fontosságát, úgy véli, hogy ezt a csatát nem elsősorban kommunikációs hadszínterén kell megvívni, pláne nem ilyen összeg terhe mellett.

A miniszterelnökség részéről Orbán Balázs, a Miniszterelnökség államtitkára úgy reagált

Áder János alapítványának az a célja, hogy a magyar társadalom környezeti és fenntarthatósági problémákkal szembeni érzékenységét növelje.

Orbán Balázs hozzátette, a klímavédelmi célok Magyarország Kormánya számára kiemelten fontosak, ezért az Alapítvány munkáját 2019-ben közel 1.500 millió forinttal támogatta a költségvetés.

Az államtitkár szerint Jakab Péter kérdése megtévesztő, ugyanis a Közbeszerzési Értesítő 2019. november 4. napján megjelent számában foglaltak szerint az Alapítvány nem kommunikációra, hanem rendezvényszervezésre és az ahhoz kapcsolódó szolgáltatásokra írt ki közbeszerzést.

Sikerült úgy megduplázni Áder fizetését, hogy a köztisztviselők bérét véletlenül se kelljen emelni

Az államfő, illetve számos állami tisztségviselő és hivatalvezető fizetése emelkedik jelentősen. Áder János jövedelme eddig a köztisztviselőkéhez volt kötve, de mivel azt nem növelik, egyszerűen átírják a törvényt. A Gulyás Gergely kancelláriaminiszter által jegyzett javaslat szerint a Gazdasági Versenyhivatal elnökének fizetése 1,7 millióról 4 millió forintra nő, a Nemzeti Választási Iroda vezetőjének javadalma pedig 990 ezerről 1,9 millió forintra.