Japán szerint biztonságos keretek között engedik a fukusimai atomerőmű hűtővizét az óceánba

Japán szerint biztonságos keretek között engedik a fukusimai atomerőmű hűtővizét az óceánba

A hűtővíz kiengedésének második szakaszát csütörtökön kezdték el. Kína augusztusban felfüggesztette a japán tengeri termékek importját, és többször is felszólította Japánt, hogy ne engedjék a tengerbe a hűtővizet.

Japán biztosította pénteken a Délkelet-ázsiai Országok Szövetségét (ASEAN) arról, hogy biztonságos módon engedik a megrongálódott fukusimai atomerőmű hűtővizét az óceánba.

Az ASEAN-tagállamok mezőgazdasági miniszterei Japán, Kína és Dél-Korea képviselőjével együtt tárgyaltak pénteken Kuala Lumpurban.

Mijasita Icsiro mezőgazdasági, erdőgazdálkodási és halászati miniszter kijelentésére Kína nem reagált - Mijasita a hallgatást pozitív lépésként értékelte.

Japán augusztusban indította el a hűtővíz kiengedésének első fázisát. Kína azóta felfüggesztette a japán tengeri termékek importját, és többször is felszólította Japánt, hogy ne engedjék a tengerbe a hűtővizet.

A hűtővíz kiengedésének második szakaszát csütörtökön kezdték el.

Grace Fu Ha Yien környezetért és fenntarthatóságért felelős szingapúri miniszter a találkozó után elmondta újságíróknak, hogy kormánya egyeztetett Tokióval, és a megismert dokumentumok alapján úgy vélik, a japánok a hűtővíz kieresztését a nemzetközi egészségügyi szabványoknak megfelelően végzik.

A Malajziába érkező japán tengeri termékeket megvizsgálták a helyi hatóságok és eddig száz százalékban biztonságosnak találták - jelentette ki Mohamad Szabu malajziai élelmiszerbiztonsági miniszter.

(Címlapkép: Mijasita Icsiro japán mezőgazdasági miniszter (j) és Amber Chia malajziai modell kagyló húsából készített szusit fogyaszt a Don Don Donki (ismertebb nevén Don Quijote) japán áruházlánc egyik Kuala Lumpur-i üzletében rendezett kampányeseményen 2023. október 4-én. Japán kampányt indított a fésűkagylóból készített szusi értékesítésére, hogy ezzel támogassa Japán halászati ágazatát, mivel a kagyló Japán Kínába irányuló tengeri exportjának egyik legfontosabb eleme. MTI/AP/Eileen Ng)