Felgyújtotta magát egy japán férfi Tokióban, így tiltakozva Abe Sindzó állami temetése ellen

Felgyújtotta magát egy japán férfi Tokióban, így tiltakozva Abe Sindzó állami temetése ellen

Felgyújtotta magát egy japán férfi a tokiói miniszterelnöki hivatal közelében Abe Sindzó volt japán kormányfő jövő hétre tervezett állami temetése ellen tiltakozva hivatalos források és a helyi média jelentései szerint.

Az MTI beszámolója szerint a hetvenes éveiben járó férfi teste nagy részére kiterjedő égési sérüléseket szenvedett, de eszméleténél volt, amikor elmondta a rendőröknek, hogy

felgyújtotta magát, miután olajat öntött a ruházatára.

Egy levélben, melyet feltehetően a férfi írt, ez állt: "személyesen teljes mértékben ellenzem" Abe temetését - írta a Kyodo japán hírügynökség.

A tokiói tűzoltóság megerősítette, hogy a japán főváros kormányzati negyedének egyik utcáján egy férfi felgyújtotta magát, és élt, amikor kórházba vitték, azonban a személyazonosságát, indítékát és állapotát illetően nem szolgáltak további részletekkel, mivel ezek a rendőrségre tartoznak. A tokiói rendőrség pedig egyelőre nem nyilatkozott.

Abe Sindzó állami temetése ellen egyre növekszik a tiltakozás Japánban. Abe családi temetését júliusban, pár nappal a halála után már megtartották egy buddhista templomban. Az állami temetés jövő héten lesz a tokiói Budokan harcművészeti arénában. A helyi sajtó szerint

az eredetileg tervezett 249 millió jen (715 millió forint) helyett a japán kormány 1,6 milliárd jent (5,7 milliárd forint) fordít Abe Sindzó meggyilkolt korábbi kormányfő állami temetésére.

A nemrég meghalt Abe Sindzó Japán leghosszabb ideig hivatalban lévő miniszterelnöke volt. Júliusban lőtte agyon egy merénylő egy választási kampányrendezvényen Narában.