Japán újabb, 5,5 milliárd dolláros támogatást nyújt Ukrajnának, Kisida Fumio is ellátogatna Ukrajnába

Japán újabb, 5,5 milliárd dolláros támogatást nyújt Ukrajnának, Kisida Fumio is ellátogatna Ukrajnába

A japán kormány újabb, 5,5 milliárd dolláros (több mint 1970 milliárd forintos) támogatást nyújt Ukrajnának - jelentette be a szigetország miniszterelnöke hétfőn az MTI tudósítása szerint.

"Még mindig rendkívül fontos, hogy segítsük azokat, akiknek életét a háború romba döntötte, és helyre kell állítani az infrastruktúrát is" - szögezte le Kisida Fumio a kormányzó Liberális Demokrata Párt (LDP) megbeszélésén elmondott beszédében.

Hozzátette, hogy a világ iparilag legfejlettebb hét államát tömörítő G7-es országcsoport - melynek soros elnökségét Japán tölti be - pénteken tartandó virtuális csúcstalálkozójára meghívta Volodimir Zelenszkij ukrán elnököt is.

Egyúttal hozzátette: ő maga is szeretne ellátogatni Ukrajnába, "amennyiben az ehhez szükséges feltételek teljesülnek".

Japán többször élesen bírálta Oroszország ukrajnai hadműveletét, hangsúlyozva, hogy a válság nemcsak Európát sújtja, de felbátoríthatja Kínát indiai-csendes-óceáni befolyásának kiterjesztésére.

Tokió emellett csatlakozott a G7-országok Moszkvát sújtó büntetőintézkedéseihez is: a háború kezdete óta Japán több szankciós csomagot fogadott el orosz természetes és jogi személyek ellen.