Kaczyński állítja, bizonyítéka van arra, hogy az oroszok ölték meg a korábbi lengyel elnököt

Kaczyński állítja, bizonyítéka van arra, hogy az oroszok ölték meg a korábbi lengyel elnököt

Jaroslaw Kaczyński, a lengyel kormánypárt, a Jog és Igazságosság (PiS) elnöke azt állítja, hogy bizonyítékai vannak arra nézve, hogy az ikertestvére, az egykori lengyel elnök Lech Kaczyński, egy az oroszok által elkövetett merényletben vesztette életét. Kijelentette, hogy ezeket a bizonyítékokat hamarosan be is fogja mutatni majd. Az egykori elnök egy repülőbalesetben vesztette éltét 2010. április 10-én – írja az azonnali.hu.

A szerencsétlenségben az elnök mellett további 95 ember hunyt el, köztük Lech Kaczyński felesége és számos más magas rangú lengyel politikus, akik éppen Oroszországba utaztak, hogy megemlékezzenek a katyńi vérengzésről, amelyben több ezer lengyel tiszttel és katonával végzett a szovjet hadsereg még 1940-ben.

A tragédia után a lengyel jobboldal az akkori liberális kormányt vádolta, a látogatás gondatlan előkészítésével, miközben Oroszország minden felelősséget a lengyelekre hárított. A PiS több vezető politikusa pedig az akkor éppen miniszterelnöki pozíciót betöltő Vlagyimir Putyint vádolta, meg azzal, hogy köze van a történtekhez

A PiS elnöke a tragédia megemlékezésén elmondta: „több, részletes forrás által is megerősített válasza van a történtekre, beleértve külföldi forrásokat is”.

Jaroslaw Kaczyński viszont azt is bevallotta, hogy a felelősök beazonosítása még várat magára, de több lengyel és orosz is részt vett a merénylet kitervelésében és végrehajtásában.

A lengyel politikus szerint azért állt Moszkva útjában a testvére, mert erőteljesen elítélte a grúziai háborúk kapcsán Oroszországot, valamint határozottan lépett fel az olyan gázvezetékekkel szemben, amelyek elkerülték volna Lengyelországot.

„Felhívást intézek a szabad Európához, hogy mobilizálódjunk, és védjük meg Ukrajnát és a szabadságot. Ehhez az is kell, hogy tisztázzuk ezt a merényletet, és bíróság elé állítsuk a felelősöket”

– zárta gondolatait a lengyel politikus, aki szerint Oroszország ugyanolyan bűnöket követ el, mint kommunista elődje.