Az operatív törzs ismertette: így folytatódik az oltási terv végrehajtása

Az operatív törzs ismertette: így folytatódik az oltási terv végrehajtása

Most már minden praxisban és oltóponton oltják az aktív korúakat is

– közölte az operatív törzs sajtótájékoztatóján György István államtitkár, az országos oltási munkacsoport vezetője. Ismertette, több mint 100 ezer pedagógust beoltottak, és további 100 ezer bölcsődei, óvodai és iskolai dolgozó SMS-ben történt behívása megtörtént. Kifejtette,

az érettségik zavartalan lebonyolítása céljából a középiskolai tanárok a második körös oltásokat hétvégi napokon fogják megkapni.

Az országos adatokról szólva az államtitkár közölte, az elmúlt hét napban 526 ezer első, összesen pedig 778 ezer oltást adtak be. A 3,9 millió regisztráltból azonban még indig 1,6 millióan várakoznak vakcinára.

Közölte, hogy a múlt héten érkezett 250 ezer Szputnyik V vakcinát a magyar hatóságok bevizsgálták, engedélyezték, így azokat is fel lehet használni oltásra. Szerdán pedig 246 870 adag Pfizer vakcina érkezik, ebből 114 ezret második körös oltásra használnak fel, 100 ezret félretesznek a pedagógusok második körös oltására, a többire pedig a háziorvosok szervezhetik rá a pácienseiket.

Kiss Róbert rendőr alezredes, az operatív törzs ügyeleti központjának helyettes vezetője részletesen ismertette a már portálunk által is közölt, szerdától hatályos védelmi intézkedéseket.

Ezekről ebben a cikkben olvashat:

Ezek a szabályok lépnek életbe szerdától

Mint ismert, kedd délután Orbán Viktor miniszterelnök bejelentette, hogy holnaptól nyithatnak az üzletek és újraindulhatnak a szolgáltatások, azok után, hogy a beoltott emberek száma elérte a 2,5 millió főt. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy szerdától: A kijárási tilalom időtartama 22 óra és hajnali 5 óra között lesz.

Kiemelte, a tíz négyzetméterre jutó egyfős korlát a szolgáltató helyiségekre nem vonatkozik.

A rendőri intézkedéseket ismertetve azt mondta, az elmúlt 24 órában a közterületi maszkviselés szabályait 453-an, a közösségi közlekedésre előírt maszkviselési rendeletet 12-en, míg a kereskedelmi üzletek, üzletközpontokra vonatkozó maszkszabályokat 1 fő szegte meg. A zárvatartás megszegése miatt egy esetben intézkedtek, míg a kijárási tilalomra vonatkozó szabályok megsértőivel szemben 499 alkalommal intézkedtek.

Müller Cecília országos tiszti főorvos azt hangsúlyozta, hogy

a járványügyi adatok továbbra sem kedvezőek.

Bár újonnan fertőzöttek száma viszonylag alacsonyabb az elmúlt hetekhez képest, de a kórházi kezelésre szorulók száma nagyon magas – mondta, ezért aláhúzta,

folyamatosan be kell tartani a bejelentett védelmi intézkedéseket.

Platózunk, de igen magas szinten

– mondta Müller Cecília.

Az oltóanyagokra vonatkozóan közölte, a szerdán érkező Pfizer vakcinák egyből az oltópontokra kerülnek, az AstraZenecával kapcsolatban felmerült kételyek esetében pedig továbbra is várják az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) hivatalos álláspontját. (Bár az EMA egyik tisztviselője egy lapinterjúban kedden azt mondta, kapcsolat van a vérrögképződéses esetek és az AstraZeneca oltóanyaga között, a szervezet honlapján cikkünk megjelenéséig erről hivatalos közlemény nem jelent meg.)

A járvány halálos áldozatainak kiugróan magas, 311 fős számát a tiszti főorvos úgynevezett adattorlódással magyarázta. Mint fogalmazott, az egészségügyi szolgáltatók az általuk korábban szolgáltatott adatokat néha utólag korrigálják.