„Nem hátba veregetést szeretnénk, hanem a pénzünket, amit a járványkórházunk lenyúlt a saját zsebébe”

„Nem hátba veregetést szeretnénk, hanem a pénzünket, amit a járványkórházunk lenyúlt a saját zsebébe”

Ismét megosztotta egy egészségügyi dolgozó beszámolóját Rig Lajos országgyűlési képviselő. A jobbikos politikus parlamenti mandátuma előtt az egészségügyben dolgozott, s a mai napig önkénteskedik a túlterhelt mentőszolgálatnál mentőápolóként.

Rig ötödik posztjában egy olyan egészségügyi dolgozó üzenetét osztotta meg, aki immáron 20 éve dolgozik intenzív osztályon. Az írásból nem derül ki, pontosan melyik kórházról van szó, ahogyan az sem, ki a szerző. Mindez azért van így, mert központi engedély nélkül senki nem nyilatkozhat sem a sajtónak, sem másnak.

Az egészségügyi dolgozó azt írja, Covid-intenzíven dolgoznak, saját központi intenzívükön azonban már hónapok óta nem voltak, a kórház vezetősége pedig nem hogy segítséget nem nyújt, hanem – mint fogalmaz – meg is lopja őket.

Igen, lopás amit csinálnak! Minden covid ellátó egység biztosítja a dolgozói számára "plusz" pénzt, amit az állam fizeti ki a ledolgozott órák után. Leírva nem soknak tűnik az 1000 forint óránként, de számoljunk csak? Egy ember 168 órás hónapja, ami sose ennyi, 190-210 órát dolgozunk havonta. Visszamenőleg szeptembertől immár mindjárt február, 6 hónap! Alsó hangon már minimum 600 000 forint egy ember. És nem csak egy ember dolgozik a covid intenzíven. Nem tapsot, hátba veregetés szeretnénk, hanem a pénzünket, amit a hatalmas Járványkórházunk lenyúlt a saját zsebébe

– fogalmazott a dolgozó.

Úgy véli, csakúgy, mint minden mást, ezt is eltussolják. Üzenetében pedig felveti: vajon valaha megkapják-e, ami jár nekik, kapnak-e segítséget?

Rig Lajos korábban hasonló posztokban arról számolt be, egyes osztályokon hiányos az alapvető ellátás, a használt maszkokat le kell adni ózonos fertőtlenítésre, amiről azonban nem igazán beszélhetnek, mert titoktartási kötelezettségük van. De egy intenzív osztályos orvos például azt írta neki, ők úgy tudnak 40 ágyon ellátást nyújtani, hogy hivatalosan 71 van lejelentve, mert annyit várt el a minisztérium.

A jobbikos politikus májusban írásban kérdezte Kásler Miklós minisztert arról, hogy „A kijelölt járványkórházakban dolgozó, a COVID vírussal fertőzött betegek vizsgálatát és ápolását végző egészségügyi dolgozók kapnak-e bármiféle plusz juttatást központilag vagy ezt az illetménykiegészítést/juttatást kórházanként határozhatja meg a vezetés?”

Kérdésére azt a választ kapta, miszerint “az ún. járványügyi alap többek között azt a célt szolgálja, hogy a rendkívüli juttatás fedezete rendelkezésre álljon.”

Mivel több dolgozó jelezte a problémát a képviselő felé, Rig Lajos úgy döntött, újra felteszi a kérdést a miniszternek, illetve a kórházaknak is.