Járványveszély? - szifilisz, hepatitis, tífusz, HIV-fertőzött migránsokat azonosítottak

Több fertőző kórt is kimutattak a Magyarországra érkező migránsoknál, de nem is mindenkit vizsgáltak.

Ráadásul teszteket csak a regisztrált menedékkérőknél végeznek, és közülük sem szűrnek mindenkit. Emiatt továbbra sem lehet tudni, hogy a migránsok jelentenek-e járványveszélyt, és ha igen, mekkorát.

Az Országos Tisztifőorvosi Hivatal arról tájékoztatta a napilapot, hogy az első fél évben több mint 2700 szűrővizsgálatot végeztek el azoknál a migránsoknál, akik menekültstátusért folyamodtak. Ezek több, mint félszáz alkalommal zárultak pozitív eredménnyel. Fertőzésgyanúval eddig két esetben vittek kórházba nagyobb számban migránsokat. A fővárosi Szent László Kórházba szállított félszáz menekült többségét rövid idő alatt kiengedték. A Szegeden kezelt 18 gyerek közül egynél rotavírust azonosítottak, a többieknél valamilyen bakteriális fertőzés okozhatott tüneteket.

A tartósan itt tartózkodó migránsoknál a magyar állampolgárok esetén alkalmazható járványügyi intézkedéseket lehet elrendelni. A menekültstátusért folyamodók esetén a menedékjogról szóló kormányrendelet alapján a járási tiszti főorvos a járványügyi helyzetnek megfelelő orvosi vizsgálatokat rendelheti el.

Mi lehet azokkal a férfiakkal és nőkkel, akik ételt, italt adtak a hívatlan vendégeknek? Számoltak vajon a szabad szemmel láthatatlan „potyautasokkal” is?