Játékok, amelyek megnyugtatják a kutyákat (x)

Játékok, amelyek megnyugtatják a kutyákat (x)

Az emberekhez hasonlóan a kutyákat is érhetik stresszhelyzetek, melyek felzaklatják, nyugtalanná teszik őket.

Egy vendégség vagy egy utazás, az állatorvosi rendelő vagy az otthoni egyedüllét, esetleg nagyobb horderejű dolgok, például egy új családtag érkezése, betegség, műtét a kutyát kibillentheti az egyensúlyából. Ilyenkor jó, ha van kéznél valamilyen nyugtató játék, ami lefoglalja kedvencünket és eltereli figyelmét a stresszes szituációról.

Minden kutya más, így ezek a játékok is különbözőek, egyik kutyát ez, a másikat pedig az nyugtatja meg. Cikkünkben bemutatjuk azokat az eszközöket, melyek segítségünkre lehetnek egy-egy nehezebb helyzet esetében.

Milyen jellegűek a nyugtató játékok?

A Kutyabarát Magazin hasznos tanácsai szerint a kutyus megnyugtatására kiválóan alkalmasak azok az eszközök, melyek a nyalogatást, a rágcsálást, a fókuszálást, illetve az ásást modellezik. Ismernünk kell a kutyánkat ahhoz, hogy a megfelelő játékot válasszuk ki a számára. Kezdetben érdemes kipróbálni ezeket és amivel a kedvencünk szívesen foglalatoskodik, abból a típusból beszerezni többfélét.

A nyalogatós játékok

A nyalogatós tálakat használhatod etetéshez, de stresszes helyzetben is. Ahhoz, hogy minél nehezebb legyen kivenni belőle a falatot, tegyél bele többféle ételféleséget, a nedves eledelt mélyen kend bele az apró vájatokba, így sokáig nyalogathatja a kutya.

A rágcsálós játékok

Ha a kutyusod szeret rágcsálni, akkor számtalan plüss vagy gumijáték között válogathatsz. A sípolós változatokat különösen szeretik és még nagyobb erőbevetéssel rágcsálják. Figyelj arra, hogy a kutya méretéhez illeszkedő játékot vásárolj.

A fókuszálást imitáló eszközök

Ha kutyádat a kitartó figyelem és koncentrálás nyugtatja meg és kapcsolja ki, akkor vásárolj neki szimatszőnyeget vagy falattal tölthető játékokat. A kutyának ebben az esetben az ételt kell megkeresnie és megszereznie, ami az agyát is lefoglalja. Ezenkívül ezek az eszközök alkalmasak zajtréningre is, és oldják a kutyában lévő feszültséget.

Ásási élményt nyújtó felszerelések

Ma már létezik olyan játék, ami a szobában nyújtja az ásás élményét a kutya számára. Az eszköz textilből készült, hasonlít egy medencére és a közepén egy fedőréteg rejti el a jutalomfalatot. Ezeknek a fedőrétegeknek az eltávolítása adja a kutya számára az ásáshoz hasonló ingert, így már bent sem kell lemondania kedvenc tevékenységéről.

Minden esetben győződj meg arról, hogy az adott kutyajáték hibátlan és sérülésmentes! Ha valamelyik játékot a kutya kirágta, elszakította, akkor ha lehetséges, javítsd meg, ha pedig nem, akkor dobd ki. Soha ne hagyd sérült, szakadt játékkal egyedül a kedvencedet, mert lenyelés esetén csak életmentő műtéttel tudják eltávolítani a gyomorból vagy a belekből az elzáródást okozó játékdarabot.

A nyugtató játékok kiválóan levezetik a kutyusod feszültségét és elterelik figyelmét a stresszes körülményekről, ezért szerezz be a kutyád számára örömet nyújtó felszereléseket, és vesd be a fenti játékokat bátran, ha szükség van rá!