Az Európai Bizottság elnöke a bérunió lényege mellett érvelt

A Jobbik szerint végre az Európai Unió vezetői is észrevették az Európát feszítő bérkülönbségeket.

„Az egyenlők uniójában nem lehetnek másodosztályú munkavállalók. A munkavállalóknak ugyanazon a helyen, ugyanazért a munkáért, ugyanannyit kell keresniük.”

– jelentette ki Juncker.

Hozzátette, hogy ezért javasolt a Bizottság új szabályokat a munkavállalók kiküldéséről. Szerinte biztosítani kell, hogy a munkaerő mobilitására vonatkozó összes uniós szabályt fair módon, egyszerűen és hatékonyan hajtsák végre, ehhez pedig szükséges egy új európai ellenőrző és végrehajtó testület.

Juncker azt mondta: abszurdnak tűnik, hogy van Európai Bankhatóság a bankszektor standardjainak biztosítására, de nincs közös Munkaügyi Hatóság, amely biztosítaná az igazságosságot a közös piacon. Azt ígérte, hogy létre fognak hozni egy ilyet.

A Jobbik közleményben reagált az Európai Bizottság elnökének szerdai beszédére. Gyöngyösi Márton országgyűlési képviselő, a béruniót kezdeményező európai polgári bizottság vezetője szerint egyre több nyugat-európai ország vezetője kezdi érzékelni azt az anomáliát, mely az Európai Unió keleti és nyugati tagállamai közötti bér- és életszínvonalbeli különbségekből fakad.

„Meggyőződésünk, hogy ez a sokáig szőnyeg alá söpört probléma hamis illúzióvá teszi a közös piac és a szolidaritás eszméjét is, a probléma megoldását pedig már nem lehet sokáig halasztani”

- olvasható a képviselő által jegyzett közleményben.

Gyöngyösit bizakodással tölti el, hogy Jean-Claude Juncker beszédében a bérkérdésre is kitért.

„Noha Jean-Claude Juncker beszédében a külföldre kiközvetített munkavállalók fizetéséről beszélt, álláspontunk szerint ez éppen a tágabb, egész Európát érintő bérprobléma részterülete”

- szögezte le. A béruniót kezdeményező európai polgári bizottság vezetője szerint a kohéziós politika reformja, illetve egy átfogó bérkiegyenlítés és gazdasági felzárkóztatás elvezethet egy valódi egyenjogúságon alapuló Európához. A Jobbik ezért arra bátorítja az Unió döntéshozó szerveit és hatóságait,

„ne hagyják, hogy az évértékelőn felvetett bérkiegyenlítés a be nem váltott ígéretek sorát gyarapítsa, hanem ragadjanak meg minden eszközt a jövedelmi különbségek megszüntetésére.”

A Jobbik augusztus 20-án indította el az „Egyenlő munkáért egyenlő bért” elvét hirdető béruniós kezdeményezés aláírásgyűjtését Magyarországon. Szerdai budapesti sajtótájékoztatóján Gyöngyösi Márton arról számolt be, hogy eddig több mint ötvenezer aláírást gyűjtöttek, online pedig már meghaladja a tizenegyezret is az aláírók száma, de továbbra is várják a béruniós kezdeményezés támogatóit országszerte a jobbikos standasztaloknál. Az aláírásokat május 22-ig gyűjtik Magyarországon, a kezdeményező országokban és az egész Európai Unió területén. Ahhoz, hogy az Európai Bizottság napirendre tűzze a bérunió kérdését, legalább hét uniós tagállamban egy év alatt egymillió aláírást kell összegyűjteni.