Juncker kiáll Merkel migrációs politikája mellett

Jean-Claude Junckerrel a Bild készített interjút, melyben a politikus határozottan kiállt a Merkel-i bevándorláspolitika és a kancellár személye mellett. A német lap a migrációval foglalkozó kétnapos EU-csúcs előtt kérdezte a Bizottság elnökét.

"A történelem őt (Merkelt - a szerk.) fogja igazolni" - jelentette ki Juncker.

"Az általa és általam szorgalmazott migrációs politika győzni fog. Politikai erőt mutat azt mondani, hogy sikerülni fog. Minden más a populisták előtti kapitulációt jelentene"

- foglalta össze az Unió jelenlegi irányvonalának esszenciáját.

[fb_pages_codes:immigration]

Rámutatott, hogy bár még időbe fog telni az összes európai irányelv betartásának kikényszerítése, már most láthatók a közös európai migránspolitika első sikerei.

Hozzátette, hogy a török kormány lényeges döntéseinek köszönhetően immár kevesebb bevándorló érkezik az EU-ba Törökországon keresztül, és a görögök most már a migránsok 90 százalékától ujjlenyomatot fognak venni, míg azelőtt ez az arány csupán 8 százalék volt.

Juncker azt is sikerként értékeli, hogy a krízis kezelésére szánt összeg, csaknem rekord idő alatt megduplázódott, és 10,1 billió eurót már sikerült is átcsoportosítással mobilizálni.

Angela Merkelről nyilatkozva kifejtette, hogy szerinte a politikusasszony "minden hivatalban lévő kritikusát túl fogja élni".

Brexit

Az angolok Unióból való lehetséges távozásával kapcsolatban a politikus úgy fogalmazott, hogy a

"legjobb szakértőink dolgoznak azon, hogy Nagy-Britanniának olyan ajánlatot tehessünk, ami nekik, és a többi tagország számára is előnyös".

"A mi európai családunk nem nélkülözheti a briteket, ahogy nekik is szükségük van az Európai Unióra" - tette hozzá.