Jövő héten ismét emel az alapkamaton a jegybank

Jövő héten ismét emel az alapkamaton a jegybank

Az alapkamat és az egyhetes betéti kamat gyors összezárása már a monetáris tanács következő, július 12-i ülésén napirendre kerül - közölte a jegybank az MTI-vel azt követően, hogy a múlt hetihez képest 200 bázisponttal magasabb, 9,75 százalékos kamaton hirdette meg egyhetes betéti eszközét.

A betéti kamat emelése után a forint néhány percre erősödött a főbb devizákkal szemben, de tíz percen belül vissza is állt a reggeli árfolyamszintre, amikor az euró 408,2 forint, a dollár 399,9 a svájci frank 412,5 forint közelében mozgott.

A forint drámai, ernyő nélküli mélyrepülése miatt hatalmas kamatemelésről döntött az MNB

A múlt hetinél 200 bázisponttal magasabb, 9,75 százalékos kamattal hirdette meg az egyhetes betétet csütörtöki aukciójára a Magyar Nemzeti Bank (MNB) - írja az MTI.

Ismertették, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) elsődleges célja az árstabilitás elérése és fenntartása. Az elmúlt napokban kialakult pénzpiaci helyzet növeli a tartós inflációs hatások kockázatát és egyértelműen veszélyezteti az árstabilitást. Kifejtették:

A kedvezőtlen pénzpiaci elmozdulások hatása erősíti a kockázatát annak, hogy a magas infláció a korábban vártnál hosszabb távon is fennmarad.

Tartósan magas infláció esetén a jelenlegi magasabb árdinamika beépülhet a gazdasági szereplők várakozásaiba, ami megnehezíti az árstabilitás biztosítását - fűzték hozzá.

E kockázat elkerülése érdekében szükségessé vált a monetáris kondíciók további szigorítása, ezért az MNB az egyhetes betéti kamatot 200 bázispontos emeléssel 9,75 százalékban határozta meg. "A mai napon meghirdetett egyhetes betéti tenderen az MNB több mint 9500 milliárd forintnyi ajánlatot fogadott el. Az egyhetes instrumentumban lekötött likviditás jelentősen emelkedett az előző heti 7263 milliárd forintos szinthez képest" - ismertették.

A jegybank számára kiemelt fontosságú, hogy a rövid oldali kamatok minden részpiacon - ezek között is kiemelten a swappiacon - és minden időszakban a monetáris tanács által optimálisnak tartott rövid oldali kamatszinttel összhangban alakuljanak. Ezért az MNB megkezdi a devizalikviditást nyújtó swaptenderek negyedéven belüli alkalmazását. Az első tendert az MNB július 8-án, pénteken tartja, egynapos futamidőn, a tender paramétereit pedig reggel 9 órakor teszi közzé. Az aktív piaci jelenlét révén az MNB erősíti a monetáris transzmisszió hatékonyságát, ezen keresztül támogatva az árstabilitás elérését és fenntartását - áll a közleményben.

Hozzátették, az MNB továbbra is folyamatosan figyelemmel követi a pénzpiaci kockázatok alakulását, és szükség esetén az eszköztár minden elemével kész beavatkozni az árstabilitás elérése és fenntartása érdekében.