Megemelné a védelmi kiadásokat a NATO-főtitkár, tárgyalásokat kezdett a tagállamokkal

Megemelné a védelmi kiadásokat a NATO-főtitkár, tárgyalásokat kezdett a tagállamokkal

A védelmi kiadások mértékéről tárgyal a NATO tagállamaival Jens Stoltenberg NATO-főtitkár a következő hónapokban. Egyes tagországok legalább a GDP két százalékára akarják emelni az eddigi minimumot - derült ki Jens Stoltenberg NATO-főtitkár egy kedden megjelent interjújából, amit az MTI szemlézett.

A főtitkár nem nevezte meg az ambiciózusabb célkitűzést szorgalmazó országokat az interjúban, azt azonban elárulta, hogy legkésőbb a NATO következő, július 11-12-re kitűzött vilniusi csúcstalálkozójáig megállapodásra akar jutni.

Mint mondta: ennek érdekében miniszteri szintű tárgyalásokat folytat majd NATO-országok fővárosaiban.

A jelenlegi célkitűzés szerint - melyről 2014-ben állapodtak meg - a NATO-tagországoknak 2024-ig "közelíteni kell" védelmi kiadásaikat a bruttó nemzeti termékük (GDP) két százalékához.

Diplomáciai források szerint Lengyelország, Litvánia és Nagy-Britannia is a kiadások emelése mellett van az ukrajnai háborúra tekintettel. De több tagország, köztük Németország, Kanada és Belgium - amelyek 2 százaléknál lényegesen kevesebbet költenek a védelmi kiadásokra - úgy tűnik, ellenzik ezt a megközelítést.