Jevgenyij Prigozsin: „Olyan állapotban vagyunk, hogy kiba***ttul elveszíthetjük Oroszországot”

Jevgenyij Prigozsin: „Olyan állapotban vagyunk, hogy kiba***ttul elveszíthetjük Oroszországot”

A Wagner zsoldoshadsereg vezetője szerint ha az orosz elit nem veszi komolyan a háborút, akkor Oroszország forradalommal nézhet szembe.

Jevgenyij Prigozsin, a többségében bűnözőkből álló Wagner zsoldoscsoport alapítója a Telegram csatornáján arra figyelmeztetett, hogy Oroszország az 1917-es forradalomhoz hasonló forradalommal nézhet szembe, és elveszítheti az ukrajnai konfliktust, hacsak az elit nem veszi komolyan a háborút. A Reuters által idézett interjúban a Bahmutban harcoló zsoldosvezér jelezte, politikai véleményét az anyaország iránti szeretet és Vlagyimir Putyin elnök szolgálata uralja, de arra figyelmeztetett, hogy Oroszországot zűrzavar fenyegeti.

Prigozsin szerint létezik egy úgynevezett optimista nézet, amely szerint a Nyugat belefárad a háborúba, és Kína megköti a békeszerződést, de szerinte ez nem valószínű.

Ehelyett Ukrajna ellentámadásra készül, amelynek célja az orosz csapatok visszaszorítása a határaihoz 2014 előtt, amikor Oroszország annektálta a Krímet. Ukrajna megpróbálja bekeríteni Bahmutot, az intenzív harcok keleti központját, és megtámadni a Krímet- állítja. A legvalószínűbb, hogy ez a forgatókönyv nem lesz jó Oroszországnak, ezért kemény háborúra kell készülnünk

- állítja Jevgenyij Prigozsin.

„Olyan állapotban vagyunk, hogy kiba***ttul elveszíthetjük Oroszországot - ez a fő probléma, ezért hadiállapotot kell bevezetnünk.”

Prigozsin szerint ha az orosz anyák továbbra is horganykoporsókban kapják vissza a gyermekeiket, miközben az elit gyermekei "rázzák a seggüket" a napon, akkor Oroszország a polgárháborút bevezető 1917-es forradalmakhoz hasonló zűrzavarral nézne szembe.

Ez a megosztottság véget érhet, mint 1917-ben egy forradalommal. Először a katonák fognak felállni, utána pedig a szeretteik kelnek fel. Már több tízezren vannak a meggyilkoltak rokonai és valószínűleg több százezren lesznek. Ezt nem kerülhetjük el

- tette hozzá a zsoldosvezér.

Prigozsin bírálta Oroszország posztszovjet politikáját Ukrajnával szemben, a Kreml által „különleges katonai műveletnek” nevezett háború végrehajtását pedig homályosnak, ellentmondásosnak és zavarosnak nevezte.

Ukrajna demilitarizálása volt az egyik cél, de az orosz katonai vezetés kudarcot vallott. Sztálin szovjet vezető nem fogadta volna el ezt a kudarcot

- mondta Prigozsin aki szintén a vezetés kudarcának nevezte az oroszországi belgorodi régiót ért határon átnyúló támadás és arra figyelmeztetett, hogy Ukrajna még mélyebbre hatolhat Oroszországban.

Prigozhin szerint Szergej Sojgu védelmi minisztert Mihail Mizincsev tábornokra, Valerij Geraszimov vezérkari főnököt pedig az „Armageddon Tábornoknak” becézett Szergej Szurovikinre kellene lecserélni.

A Wagner csoport vezetője azt javasolta, hogy Moszkva több embert mozgósítson és a gazdaságot kizárólag a háborúra szolgálatába kell állítani.

Állítása alapján a Wagner körülbelül 50 000 elítéltet toborzott be a háború alatt, ennek körülbelül 20 százaléka halt meg a harcokban és nagyjából ugyanennyi szerződéses katonája esett el.

Címlapkép: Jevgenyij Prigozsin a Wagner orosz magánhadsereg alapítója egy orosz zászlóval a katonái között Bahmutban 2023. május 20-án. Fotó: MTI/AP