Jichák Rabin 2.0: A szíriai béke kulcsfiguráját gyilkolta meg a gülenista

"Ő volt az, aki az ellenzéki oldalakkal is tartotta a kapcsolatot Szíriában és közvetített a béke érdekében. Óriási munkával segítette elő a párbeszédet. Hitt a békében, a szó szoros értelmében. Ezekkel a tényekkel új értelmet nyerhet a meggyilkolása"- mondta ma reggel a nemzetközi médiumoknak Marija Zakharova, orosz külügyi szóvivő.
 
 
A hátulról lelőtt, 1954-ben született Karlov a tipikus karrierdiplomata, aki minden iskoláját ennek jegyében végezte el. Csaknem anyanyelvi szinten beszélt koreaiul. 1979-től Észak-Koreában és Dél-Koreában is teljesített külügyi szolgálatot különböző beosztásokban, 2007-ben a külügyminisztérium osztályvezető-helyettese volt két évig, majd 2013-ban került Ankarába. Nem csak Vlagyimir Putyin orosz elnökkel ápolt kitűnő személyes kapcsolatot, hanem szinte a teljes orosz vezetéssel. Ugyanez elmondható a két Koreában történt kiküldetéseiről is és a török vezetés is megbízott benne, mint közvetítő, nemcsak a két állam között, hanem a szíriai helyzetben is. Az orosz vadászgép tavalyi lelövése után Karlovnak kulcsszerepe volt a török-orosz viszony helyreállításában.
 
 
Gyilkosáról, Mevlut Mert Altıntaşról fontos tudnivalók derültek ki ma reggel. A rohamrendőr tagja volt a gülenista "párhuzamos államnak" és részt vett a júliusi sikertelen katonai puccskísérletben is. Mint utólag kiderült, a több ezer letartóztatás ellenére neki sikerült elhagynia az égei-tengerhez közel eső korábbi szolgálati helyét (a török hatóság nem tudta gülenista puccsistaként beazonosítani) és másfél hónappal ezelőtt érkezett Ankarába. Altıntaş unokatestvére egy gülenista iskola egyik vezetője és a török rendőrség ma letartóztatta a családtagjait és a szobatársát is. Őket a gyilkossal való együttműködéssel gyanúsítják.
 
A török miniszterelnök és az orosz államfő tegnap esti telefonbeszélgetésükben egyetértettek abban, hogy a merénylet provokáció a szíriai békefolyamat akadályozására.
 
A közelmúlt történelmében számtalan hasonló eset történt. 1981-ben Frank Maguire londoni parlamenti képviselő hunyt el "tragikus hirtelenséggel", miután előkészítette a megegyezést az éhségsztrájkoló ír republikánus foglyok és a londoni központi kormány között, emellett az ő szavazatán múlott a költségvetés is. Fordulat lett az esetben, hogy helyére az éhségsztrájkoló írek vezetőjét, a börtönben ülő Bobby Sandsszet indította el a köztársasági mozgalom (H-Block választási párt néven), majd haldoklása közepette Sands el is nyerte a mandátumot, több szavazatot kapott, mint Margaret Thatcher miniszterelnökként abban a körzetben.
 
A másik ismert eset Izraelben történt. Jichák Rabin akkori miniszterelnök (a hatalmas, ottani jobboldal által indított tiltakozáshullám ellenére) előkészítette a békemegállapodást, majd 1995.  november 4-én egy vallásos zsidó fegyveres, Jigál Ámir meggyilkolta a miniszterelnököt.