Ilyen ember sem vezette még a NASA-t

Köszi, Trump!

Az 50-49 arányú szavazás jól tükrözte a szenátus pártösszetételét, a demokrata jelöltek ugyanis határozattan ellenezték Oklahoma állam kongresszusi képviselőjének a kinevezését a NASA 13. igazgatójának, mondván nincs semmilyen tudományos, műszaki tapasztalata.

A 42 éves politikus, Bridenstine az amerikai hadsereg tartalékos pilótája volt, egykoron a tulsai repülési múzeum igazgatójaként dolgozott, és 2012-ben választották meg kongresszusi képviselővé. 2016-ban erőteljesen támogatta Donald Trump elnökjelölti kampányát. Korábbi nyilatkozataiban rendszeresen tagadta, hogy a klímaváltozást az ember idézte elő, amit a NASA kutatóinak számtalan tanulmánya már igazolt. Három korábbi elődjét a szenátus pártállástól függetlenül egyhangúlag támogatta.

Az űrvilág.hu szakportál ezzel kapcsolatban azt írta, hogy a Bridenstine-korszakban az elnök szándékainak megfelelően várható, hogy a kormányzat 2025-től fokozatosan kiszáll a Nemzetközi Űrállomás (ISS) üzemeltetéséből, a területet kereskedelmi alapon igyekszik újraszervezni. A felszabaduló költségvetési forrásokat a Holdra való visszatérésre és végső soron az emberes Mars-utazás előkészítésére szeretnék átcsoportosítani.

A NASA igazgatója a hivatal legmagasabb szintű vezetője, aki egyben az amerikai elnök űrkutatási tanácsadójának szerepét is ellátja.