Jó kombó: szerdán tovább emelkedik az üzemanyagok ára, miközben a forint gyengül

Jó kombó: szerdán tovább emelkedik az üzemanyagok ára, miközben a forint gyengül

Szerdáig érdemes még tankolni. A fideszes különadók és a jövedéki adó megemelése miatt év végéig folyamatosan, januártól pedig radikálisan megnő az üzemanyagok ára.

Még mindig emelkednek az üzemanyagárak – írja a holtankoljak.hu.

A portál tájékoztatása szerint szerdán a benzin és a gázolaj nagykereskedelmi ára is bruttó 7-7 forinttal kerül majd többe, melynek hatására a benzinkutak árai is emelkednek.

A hét közepén az alábbi átlagárakat tapasztalhatjuk a kutakon:

🔴 95-ös benzin: 636 Ft/liter

🔴 Gázolaj: 645 Ft/liter

A kutak ára közt jelentős eltérések lehetnek. Jelenleg a 95-ös benzint 681 forint/liter áron adják a legdrágább helyen, míg a gázolajat literenként 689 forintért.

Közben gyengült a forint a főbb devizákkal szemben hétfő reggel a bankközi devizapiacon péntek estéhez képest: egy euró 382,92 forintra erősödött fél hétkor a péntek esti 382,42 forintról.

Jövő januártól indokolatlanul megnő az üzemanyagok jövedéki adója Magyarországon

Mint arról korábbi cikkünkben részletesen is beszámoltunk, jövő januártól indokolatlanul megnő az üzemanyagok jövedéki adója, ami miatt a szomszédos országokhoz képest nálunk lesz legdrágább a benzin és a gázolaj. A kormány egy európai uniós kötelezettségre hivatkozva 2024 januárjától a benzinre és a gázolajra vonatkozóan literenként bruttó 41 forinttal emeli a jövedéki adót.

Elvileg ez azért jó a kormánynak, mert így be tudja foltozni az erősen ingatag 2024-es költségvetés lyukait, de a túladóztatás visszafele is elsülhet: a drágaság miatt csökken a kereslet, és így az adóbevétel is. Az elmúlt két hétben sokkolóan nőtt az üzemanyagok ára: a benzin 42, a gázolaj pedig 51 forinttal lett drágább, így előbbi péntektől átlagosan 627, utóbbi pedig 628 forintba kerül literenként.

(Címlapkép: Tájékoztató feliratok a Mol benzinkútján Salgótarjánban 2022. május 27-én. MTI/Komka Péter)