Jobbik: Csák miniszter úr távozik, de a Fidesz tudás- és értelmiségellenes politikája nem változik

Jobbik: Csák miniszter úr távozik, de a Fidesz tudás- és értelmiségellenes politikája nem változik

Az innovációs és kulturális tárca új vezetésének 4 fontos javaslatot ajánl figyelmébe Brenner Koloman, aki szerint a miniszter tevékenysége elégtelen bizonyítványt mutat, ideje volt a távozásának.

Csák János távozik, átadja hivatalát annak a Hankó Balázsnak, aki eddig a fideszes alapítványok által gúzsba kötött magyar egyetemi világ rossz gazdája volt - figyelmeztet Brenner Koloman keddi sajtóközleményében. Az Országgyűlés Külügyi Bizottság alelnökének, a Jobbik-Konzervatívok frakcióvezető-helyettesének véleménye szerint

Botrányos kinevezések, operaházi szomorújáték, még L. Simon László fideszes kultúrpolitikus szerint is vállalhatatlan központosítás a kultúrpolitikában, az ELTE, a Műszaki Egyetem és a Zeneakadémia kivéreztetése - Csák miniszter úr tevékenységének lenyomata elégtelen bizonyítványt mutat, ideje volt tehát távozásának!

Na, de akkor miért harcolunk? Így tette fel a kérdést a Churchillhez kötött anekdotában a második világháború alatt a miniszterelnök, amikor azt javasolták neki, hogy szüntessék meg a kulturális tevékenységek támogatását - idézte fel Brenner.

A politikus kijelentette: "a Jobbik-Konzervatívok hittel vallja, hogy a kultúra nemzeti alap, felelős jobboldali pártként pedig részletesen kifejtettük azt, hogy a jelenlegi fideszes egypárti túlhatalom ideológiai alapú, centralizáló és a kultúrát a politikai küzdelem részeként kezelő felfogással szemben a mi politikai közösségünk tudja, hogy feladatunk a magyar polgárok számára biztosítani a kultúra eredményeihez való hozzáférést, ahogyan kulturális értékeink nemzetközi porondon történő megjelenítése is kötelességünk".

A Jobbik képviselője úgy folytatta, tudjuk, hogy a számunkra kiemelten fontos helyi közösségek életében a kulturális intézmények kiemelt szerepet töltenek be.

"Ezért szólítjuk fel az újonnan felálló minisztériumi vezetést, hogy fogadja meg javaslatinkat és

● Jogszabályban írjuk elő, hogy kulturális támogatásokról független szakmai szervezetek bevonásával születhet csak döntés. Átlátható, tiszta, egyenlő feltételeket biztosító pályázatírórendszert állítsunk fel, a Nemzeti Kulturális Alap forrásait pedig emeljük meg!

● Adópolitikai intézkedésekkel erősítsük a gazdasági szereplők és magánszemélyek mecénási tevékenységét!

● A helyi hagyományok és regionális kulturális örökségek védelme érdekében kiemelt támogatást kell biztosítani a települési művelődési házak, könyvtárak, civil szervezetek számára!

● Indítsunk pályázati rendszert a kistelepülések közösségi tevékenységeinek támogatására!"

- sorolta a Facebookon is publikált javaslatait Brenner Koloman.

(Címlapkép: Csák János kulturális és innovációs miniszter. MTI/Hegedüs Róbert)