Jobbik: Kerüljön nyilvánosságra, mely mai képviselők voltak ügynökök az állampárt szolgálatában!

Jobbik: Kerüljön nyilvánosságra, mely mai képviselők voltak ügynökök az állampárt szolgálatában!

Sas Zoltán, a Nemzetbiztonsági bizottság elnöke szerint borítékolható, hogy azok a pártok és frakciók nem fogják ezt támogatni, amelyek padsoraiban ilyen emberek ülnek.

Az Országgyűlés Nemzetbiztonsági bizottságának elnökeként számomra különösen fontos, hogy nyilvánosságra kerüljenek azok az adatok arról, Magyarországon vannak-e, voltak-e olyan országgyűlési képviselők, akik a rendszerváltás előtt az állampárt erőszakszervezeteivel, konkrétan a titkosszolgálatokkal kooperáltak, azaz ügynökök, vagy akár a hivatásos állomány tagjai voltak - rögzítette hétfői sajtótájékoztatóján Sas Zoltán.

A Jobbik-Konzervatívok országgyűlési képviselője kijelentette, meggyőződése, hogy ennyi évvel a rendszerváltás után mind az áldozatok emléke, mind a ma élő emberek igazsághoz fűződő társadalmi érdeke miatt meg kell ennek valósulnia:

Ezeket az adatokat nyilvánosságra kell hoznunk!

- emelte ki az ügynökaktákra utalva Sas Zoltán.

A Nemzetbiztonsági bizottság elnöke úgy gondolja, ez már nem tűr halasztást, hosszú éveket vártunk a kommunizmus lecsengése óta.

A rendszerváltást követő időszakban az akkor zajló politikai és gazdasági folyamatok megértéséhez nagyban hozzá tud járulni, ha mindenki tudhatja azt, hogy egészen pontosan a '90-es években vagy később voltak-e olyan országgyűlési képviselők, akik az állampárt titkosszolgálataival együttműködtek

- érvelt a jobbikos politikus, hangsúlyozva, hogy ez egy komoly hiányossága a jelenkori demokráciának, ezt pedig pótolni kell.

Sas szerint nem lehet vita tárgya, hogy az ilyen szolgálathoz tartozók, akik politikai vagy vallási alapon üldözték, kínozták, börtönözték be az embereket, nem lehetnek a magyar országgyűlés tagjai.

A múlton ugyan nem tudunk változtatni, de azt el tudjuk érni, hogy a vonatkozó adatok nyilvánosságra kerüljenek

- jelentette ki Sas Zoltán, aki ennek érdekében két határozati javaslatot nyújtott be a parlamentnek. Elmondta, az egyik arra vonatkozik, hogy a mostani ciklusban regnáló politikusok, országgyűlési képviselők köréből hozzák ezt nyilvánosságra; a másik kapcsán pedig a múlt szempontjából fontos, hogy kiderüljön az is, hogy a rendszerváltás óta eltelt több mint három évtizedben voltak-e olyan képviselők, akik érintettek lehettek ebben.

Remélem, hogy az Országgyűlés többi frakciója, pártja is tudja ezt támogatni. Lehet, hogy erős kijelentés lenne ezt mondani, de meg fogom tenni: azok a pártok és frakciók nem fogják ezt támogatni, amelyek padsoraiban ilyen emberek ülnek. Kíváncsian várom, ki hogyan fog szavazni

- zárta szavait végül a Jobbik képviselője.

(Címlapkép: Az állambiztonság munkatársai operatív eszközzel készült titkos fotó kiértékelésén vesznek részt (oktatófilmrészlet) - Fortepan / BM Filmstúdió. Fotók: Sas Zoltán - Béli Balázs/Alfahír)