Jobbik: tárgyaljon a kormány az EU-val az üzemanyagok kedvezményes áfakörbe sorolásáról!

Jobbik: tárgyaljon a kormány az EU-val az üzemanyagok kedvezményes áfakörbe sorolásáról!

Dudás Róbert arra hívta fel a figyelmet, hogy az összes környékbeli országban olcsóbb az üzemanyag, mint Magyarországon.

A kormány szerint az elhibázott szankciók nemzetközi energiaválságot okoztak és történelmi magasságba emelték az üzemanyagárakat. Dudás Róbert napirend előtt sürgette, hogy a kormány haladéktalanul kezdjen tárgyalásokat az Európai Bizottsággal az üzemanyagok kedvezményes áfakörbe történő átsorolásának lehetőségéről. Elmondta, az összes környékbeli országban olcsóbb az üzemanyag, mint Magyarországon.

Ha az üzemanyag drága, akkor az élet is drága és a Mol az olcsón megvásárolt olajat drágán eladva, tavaly rekord nyereségre tett szert

- tette hozzá a Jobbik-Konzervatívok képviselője.

Koncz Zsófia államtitkár válaszában azt mondta, ha a miniszterelnök nem éri el, hogy a kőolaj elleni szankciók Magyarországra ne vonatkozzanak, akkor most komoly ellátási gondok lennének az országban. Szerinte az elhibázott szankciók nemzetközi energiaválságot okoztak és történelmi magasságba emelték az üzemanyagárakat.

Az uniós áfairányelv szerint az üzemanyagként szolgáló energiahordozókra nem lehet kedvezményes adót kivetni- közölte Koncz Zsófia.

Brenner Koloman interpellációjában közölte: a kultúra a helyi közösségeknek fontos kötőanyag, amely a társadalmat is egyben tartja. A Jobbik-Konzervatívok képviselője szerint a kulturális szféra nehéz időszakon van túl a járvány miatt, ráadásul a rezsiemelés miatt sok településen átmenetileg bezártak a kulturális intézmények.

Fontosak lennének a nyári kulturális rendezvények, ezért a támogatási rendszert úgy kellene módosítani, hogy megfelelő segítséget kapjanak a szabadtéri színházak

- hangsúlyozta Brenner Koloman.

Válaszában Vitályos Eszter, a Kulturális és Innovációs Minisztérium államtitkára úgy fogalmazott, a kormány támogatja a szabadtéri színházakat és azon dolgoznak, hogy a kulturális rendezvényekhez, szolgáltatásokhoz mindenki egyenlően hozzáférhessen, attól függetlenül, hogy az országban hol él.

E cél elérésében nagy szerepet vállalnak a szabadtéri színházak is - közölte Vitályos Eszter.

Az azonnali kérdések és válaszok órájában Ander Balázs a belügyminisztertől a pedagógus státusztörvénnyel kapcsolatban érdeklődött, hangsúlyozva pártjától nem idegen egy hivatásrendi modell ezen a területen, de csak akkor, ha az nem rontja a pedagógusok helyzetét.

A Jobbik-Konzervatívok képviselője a kifogásaik között említette, hogy

az indítvány elfogadása esetén a próbaidő hossza megduplázódik, a jubileumi jutalom mértéke csökken, a felmondókat fél évre „röghöz köthetik”, 25-50 százalékkal nőhet a rendelkezésre állási kötelezettség, és akár 60 éveseket is továbbképzésre vagy éppen új diploma megszerzésére köteleznek, valamint ellehetetlenítik a sztrájkjogot.

Rétvári Bence, a tárca parlamenti államtitkára válaszában jelezte, március 2-án hozták nyilvánosságra a parlament előtt még nem lévő, hanem nyilvános vitára bocsátott tervezetet, majd ennek eredményeként jön létre a végső szövegváltozat.

Messze-messze megelőző fázisban vagyunk. A változtatás elfogadása esetén korábban Magyarországon nem látott léptékű béremelésre számíthatnak a pedagógusok, akiknek fizetését nem végzettség- és szolgálatiév-, hanem teljesítmény-alapúvá teszik. A legjobbak és a pályakezdők így átlag feletti emelést kapnak, ezzel kívánják a pályán tartani őket - mondta Rétvári Bence aki szerint a kérdező által kritizált pontok legtöbbjét a munka törvénykönyvéből emelnék át.

Reagálásban Ander Balázs úgy vélte, ebben az ügyben csak látszategyeztetés volt velük, érdemi nem.

A tanítás, mint értelmiségi hivatás lehetetlenné válik, mert cseléddé degradálják a pedagógusokat

- tette hozzá a jobbikos képviselő.

Viszonválaszában az államtitkár arról beszélt: a pedagógusok jogállását rendező önálló törvény „az a megbecsülés egyik része”, a másik pedig az, hogy a kormány a teljesítményt kívánja honorálni, így jobb teljesítményt nyújtó tanárok szerinte százezer forintokkal többet kereshetnek.

(MTI)

(Címlapkép: Dudás Róbert, a Jobbik vezérszónoka felszólal a közigazgatás fejlesztésével összefüggő törvénycsomag vitájában az Országgyűlés plenáris ülésén 2023. április 13-án. MTI/Kovács Attila)