Jobbik: a kormány így tapsol el 11 milliárdot a Városligetre

Idén 8 millió forint helyett 10 milliárd 350 millió forintot fordítanának a Liget Budapest project beruházásra.

Misztikus költségvetési sorok

Hegedűs Lorántné, az ellenzéki párt országgyűlési képviselője csütörtöki budapesti sajtótájékoztatóján kifogásolta, hogy kormányzati részről idén 8 millió forint helyett 10 milliárd 350 millió forintot fordítanának a Liget Budapest project beruházásra.

Bírálta, hogy a változtatáshoz nincs részletes indoklás, az alprogramoknál feltüntetett elemeket pedig - egyebek mellett a fejlesztési programokat, tanulmányok készítését - nehezen értelmezhető és felesleges kiadásoknak nevezte. Külön kiemelte a “Közgyűjteményi sort”, amire 1 358 000 forintot költene a kormányzat, de pontosan nem jelölte meg, hogy mire, ezzel az első “maflást” adva az átláthatóságnak. Kétszázhatvan millió kerülne elköltésre a tervezet szerint például jól hangzó társadalmi kommunikáció alprogramra, kutatásra, PR-költségekre, tudományos és civil együttműködésre.

Hegedűs Lórántné emlékezett: eddig közel 1 milliárd forintot költött a kormányzat a városligeti beruházásra. Többek között arra, hogy egy off-shore cégtől béreljen irodát.

Épületmásolatok helyett zöldfelület

Hegedűs Lorántné elmondta: a tervezett múzeumnegyed épületeinek jó része "ronda", mi több, felesleges, hiszen hasonló intézmények most is léteznek, ráadásul Budapest belvárosában van számos, a célnak megfelelő kihasználatlan műemléképület. A jobbikos politikus szerint hasznosulhatna a Liget Budapestre szánt pénz inkább kórházak, iskolák, óvodák felújítása vagy a közétkeztetés során.

A képviselő kizárólag a zöldfelületi fejlesztéseket támogatja, ilyen értelemben a Jobbik szükségesnek tartja a megújulást. Ugyanakkor Hegedűs az alfahir.hu számára elmondta: a közpark fejlesztésre egy fillért nem ütemezett be a Liget Budapest project 2015. évi többletforrásainak felhasználását bemutató táblázata. Ráadásul bármit mond a kormányzat, a zöldfelület aránya csökkenne.

A jobbikos politikus azt is szóvá tette, hogy 2,7 milliárd forint áll rendelkezésre az Új Nemzeti Galéria Ludwig Múzeum projektre, miközben még csak április 14-én lett kihirdetve a győztes pályamű, tehát az építési engedélyes tervek elkészítése, a szakhatósági engedélyek, a kivételezési tervek még folyamatban vannak és ezután lehetne keresni egy - lehetőleg nyilvános pályázat útján - kivitelező céget. Hegedűs Lorántné szerint mivel előttünk áll a nyári időszak, ezért a törvényes határidők betartásával idén

"egy kapavágásra sem kerülhetne sor".

Regnum Marianum

Hegedűsné hiányolja a Regnum Marianum altemplomának régészeti feltárását is. Érdekesnek tartja, hogy miközben a norvég operaház másolatának tartott Új Nemzeti Galériát megrendelte a kormányzat, addig a templomot nem építi újjá, mert replikának tartja. Mint ismeretes 1951-ben, Rákosi Mátyás, Sztálin születésnapjára szánt ajándékként kezdte építtetni a nagy felvonulási teret, a templomot pedig lebontásra ítélték.

A Jobbik tehát kamunak tartja a Liget-project költségvetését, a beruházását pedig úgy, ahogy van újragondolná. A párt helyi népszavazást  is kezdeményezett az ügyben, amit a PM polgármestere is támogat.