Jobbik: a párbeszédet lehetetleníti el a semleges Finnország

Az EBESZ Parlamenti Közgyűlésének ülésére megtagadják a beutazást több fontos tagtól, köztük az orosz parlament házelnökétől.

„Ez a gyakorlat teljesen ellentmond az 1975-ben éppen Helsinkiben, akkor még EBEÉ néven létrehozott szervezet deklarált céljának, amit a hidegháború idején a kelet–nyugati párbeszéd érdekében hívtak életre” – közölte az Alfahírrel Bana Tibor, az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) Parlamenti Közgyűlésének jobbikos delegáltja. Mint írta, a válságkezelést alapvető prioritásai között feltüntető EBESZ éppen annak mélyítését idézi elő akkor, amikor az ukrán válság idején nem a nemzetközi szervezetek által biztosított politikai párbeszéd lehetőségét mozdítja elő, hanem ellehetetleníti azt, megkérdőjelezve ezzel saját legitimitását.
 
A Jobbik meggyőződése, hogy az ukrán válságnak – aminek hátterében geopolitikai-geostratégiai érdekek húzódnak meg – kizárólag tárgyalásos úton lehet véget vetni, ehhez pedig minden érintett ország delegáltjai számára biztosítani kell a hozzászólás lehetőségét a különböző nemzetközi fórumokon.