Tájékoztatás helyett arrogáns kioktatásban részesültek a Jobbik képviselői a közmédia egyik vezetőjétől

Bár ez esetben a közmédia szó nem igazán helyénvaló.

"Egy újabb NER-legénnyel találkoztunk, Orbán Viktor beteg rendszerének egy újabb Marionett bábuját ismerhettük meg, akit úgy hívnak, Dobos Menyhért. Tökéletesen illeszkedő személye ő a NER rendszerének, találkozásunkkor megtapasztaltuk: fél, arrogáns és ő sem mond igazat - mondta Varga-Damm Andrea csütörtökön, miután tárgyalni próbáltak a Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. vezérigazgatójával (az úgynevezett közmédia tartalmáért ez az elvileg független szervezet felel).

A "közmédia" épülete előtt megtartott sajtótájékoztatóján a Jobbik politikusa emlékeztetett: decemberben, amikor több országgyűlési képviselő is bent volt az épületben, akkor a televízió vezetése azzal védekezett, hogy a képviselők miért nem jelezték előre, hogy jönnének, "miért nem kopogtak udvariasan". Ez alapján a párt képviselői úgy gondolták, hogy ha tisztességesen "bekopognak", akkor reményeik szerint megkapják a felvilágosítást.

"Ez hiú ábránd volt. Dobos Menyhért rendkívül arrogáns és hazudozó stílusban, fél órán keresztül arról oktatott bennünket, hogy mi semmilyen vizsgálat elvégzésére nem vagyunk jogosultak, ha valamit tudni akarunk, akkor a Médiatanácsnál vagy a köztelevízió kuratóriumánál érdeklődhetünk"

Mint kiderült, a párt képviselői áttanulmányozták a köztelevízió kuratóriumi üléseinek jegyzőkönyveit, amiből kiderült, hogy a testület tagjai több ízben is kifogásolták, hogy a televízió forrásai ellenőrizetlenek, nem lehet tudni, hogy azok a források valósak-e, illetve nem tudni, hogy a műsorokba behívott "szakértők" pontosan minek is a szakértői és honnan is kerültek elő.

A képviselők éppen ezért ma a tartalomszerkesztés kapcsán szerettek volna a vezérigazgatónak kérdéseket feltenni, ám az adófizetők pénzéből élő Dobos Menyhért az irodája helyett a büfében "fogadta" az országgyűlési képviselőket, majd rögtön közölte velük, hogy ők nem végezhetnek semmilyen vizsgálatot, és ő semmilyen felvilágítást nem fog adni, a kérdésekre pedig nem válaszol.

"Megmutattam neki - ha esetleg nem tud olvasni - hogy a bejelentkezésünk célja csupán a tájékozódás volt, a vizsgálatot nem a televízió épületében, hanem majd az irodánkban, az adatok alapján fogjuk elvégezni - folytatta Varga-Damm Andrea, majd hozzátette: nem ez volt az utolsó találkozó és már ki is jelölték a következő időpontot.

"Dobos Menyhértet - bármennyire is a NER védelme alatt áll - nem fogják tudni megvédeni attól, hogy az egzakt és a televízió, rádió működésére vonatkozó kérdéseinkre válaszoljon"

Potocskáné Kőrösi Anita átvéve a szót emlékeztetett: országgyűlési képviselők, vagyis minket a magyar állampolgárok küldtek a parlamentbe, azért, hogy képviseljük őket. Erre a Duna Médiaszolgáltató Zrt. vezérigazgatója a büfében fogad minket. A képviselő szerint rendkívül megalázó helyzet volt, amit tetézett az is, hogy az elvileg az adófizetők pénzéből működtetett, közszolgálatot ellátó televízióban minden lépésüket, mondatukat két kamera egyszerre rögzítette. Ez a módszer december óta általános, a közszolgálati televízió közjellegét számonkérő ellenzéki képviselők arcába (igen, szó szerint) tolt kamerákkal próbálják megzavarni a politikusokat.

A Jobbik képviselő végül hozzátette: megkérték Dobost, hogy nevezze meg, miben is voltak ők arrogánsak decemberben, amikor az épületben jártak, ám erre a kérdésre sem tudott válaszolni a vezérigazgató.

(Fotó: Béli Balázs/Alfahir.hu)