A szegények Magyarországa fával fűt és halálra fagy - Végzetes lesz, ha a kormány továbbra is tétlen marad

A Jobbik szerint túl magas a tűzifa áfája.

Mint fogalmazott, Sajószentpéteren is komoly megterhelést okoz az embereknek a téli tüzelő beszerzése, mivel egy erdei köbméter tűzifa ára jelenleg közel 30 ezer forintra rúg.

Egyed Zsolt kifejtette: hogyha a tüzelő áfáját 5 százalékra csökkentené a kormány, akkor az emberek több mint ötezer forintot spórolhatnának egy-egy köbméter fán. Mint fogalmazott, ez hatalmas segítség lenne akkor, amikor

egy család téli tüzelője átlagosan 200 ezer forintba is kerülhet, amit nagyon sokan nem tudnak kifizetni.

A képviselőjelölt szerint a Fidesznek, ahelyett, hogy megoldást keresne a helyzetre, sokkal fontosabb felhurcolkodni a Budai Várba, illetve zsebre vágni a közpénzeket.

Egyed Zsolt szerint intő jel kell legyen, hogy a kormány annyira nem törődik az emberekkel, hogy december 31-éig 71 ember fagyhatott halálra az országban, pedig az idei még csak nem is tekinthető annyira zord télnek.

Gyüre Csaba, a Jobbik alelnöke felidézte, hogy pártja már 2012 óta küzd a tűzifa áfacsökkentéséért. Szerinte az, hogy a Fidesz nem hajlandó foglalkozni a kérdéssel, azt jelzi, hogy a kormánypárt lemondott a szegényebb társadalmi rétegekről, akik kénytelenek többnyire fával fűteni télen.

Az ellenzéki politikus hangsúlyozta, hogy míg a villany- és gázfogyasztók rezsiköltségeit csökkentették, addig a tűzifával fűtők semmiféle támogatásban nem részesültek.

Arra is felhívta a figyelmet, hogy a rendszerváltás óta 8000-8500 magyar fagyott halálra hazánkban, ami nagyobb kormányzati odafigyeléssel és tudatossággal elkerülhető lett volna.

Gyüre szerint be kell látni: a magyar emberek zöme nem tudja megfizetni a tűzifa 4000-4500 forintos mázsánkénti árát, ami az elmúlt évek értékeinek a duplája. Külön kiemelte, hogy a nyugdíjasok hatványozott segítségre szorulnak a tűzifavásárlás terén, hiszen ők pláne nem tudják megfizetni, hogy gáz- vagy villanyfűtésre váltsanak.

A Jobbik alelnöke arra szólította fel a kormányt, hogy a szegények Magyarországát is támogassák.

[video:https://youtu.be/sHAPiThE3Uo]

A rászorulók több mint fele már le is késett a tűzifa támogatásról

Tegnap megjelent a régóta várt kormányhatározat a tüzifával fűtők rezsitámogatásáról. A gázzal, távhővel fűtők már korábban igénybe vehették a 12 ezer forintos támogatást, a fával fűtőknek viszont mostanáig kellett várniuk egyáltalán arra, hogy megjelenjen a jogszabály a támogatásukról.A határozat alapján 2886 településen összesen 4 465 440 000, azaz közel 4,5 milliárd forintot osztanak szét.