Jobbik: haladéktalanul vissza kell állítani a menekültügyi őrizetet!

A párt szerint a valódi menekülteket emberi kötelesség segíteni, de a gazdasági bevándorlókat meg kell állítani.

Z. Kárpát Dániel országgyűlési képviselő, a Jobbik alelnöke és frakcióvezető-helyettese szerint a kormányzat kettős kommunikációja figyelhető meg a debreceni menekülttábor ügyében, hiszen míg Orbán Viktor megígérte annak bezárását, a nemzeti radikális párt értesülései szerint 130-140 millió forintból éppen bővítik a menekültszállót.

A jobbikos politikus szombati budapesti sajtótájékoztatóján arra is emlékeztetett: az elmúlt hónapokban az önkormányzatok egy körlevelet kaptak, amelyben a Belügyminisztérium arra kérte a településeket, hogy térítésmentesen ajánljanak fel területeket menekülttáborok és idegenrendészeti központok létrehozására. Ugyanakkor Z. Kárpát Dániel arra is figyelmeztetett: Ásotthalomnál, az ország déli határvidékén „lényegében az masírozik át rajtunk az Európai Unióba, aki csak akar.”

Z. Kárpát Dániel személyesen győződhetett meg a bevándorlás helyzetéről, amikor márciusban Vona Gáborral, a Jobbik elnökével teljesítettek mezőőri szolgálatot Ásotthalom térségében.

A Jobbik éppen ezért a menekültügyi őrizet intézményének visszaállítását követeli, hogy már a határon meg lehessen fogni azokat, akik azonosíthatatlan vagy ismeretlen céllal érkeznek az országba. A párt felszólítja a kormányt: haladéktalanul kezdjen tárgyalásokat Brüsszellel, „ha kell, csapjon az asztalra”, hogy a menekültügyi őrizet intézménye azonnal visszavezethető legyen a magyar jogrendszerbe. Z. Kárpát Dániel hozzátette: akik valóban politikai, vallási meggyőződésük okán kényszerülnek menekülni, azok megérdemlik a segítséget.

„Nem a letelepítést, nem az örökös eltartást, de a segítséget mindenképpen, hiszen ez emberi kötelességünk”

 – jelentette ki a jobbikos politikus. Rámutatott azonban, hogy a bevándorlók többsége gazdasági okokból és a szociális rendszerek áldásainak kihasználása érdekében érkezik Európába, közülük pedig nagyon sokan már nem Nyugat-Európát célozzák meg, hanem megelégednek Magyarországgal is.

Az origo.hu által készített, kedden megjelent interjúban Toroczkai László, Ásotthalom polgármestere arról beszélt, hogy az afrikai, közel-keleti és afgán illegális bevándorlók közül „egyre többen mondják azt, hogy nekik már Magyarország is megfelelne célországként”.

Z. Kárpát Dániel kritikával illette az Orbán-kormány kommunikációját is, amely a „Jobbikot is jobbról előző retorikai háborút indított”, ugyanakkor elmaradtak a valódi intézkedések a bevándorlás problémájával kapcsolatban.

„Önálló határőrségre, a most még nyílt menekültszállók zárttá tételére, hosszú távon a menekültek elvitelére a lakott területekről, a menekültügyi őrizet visszaállítására van szükség, hogy az Európai Unió centrum országai meg se próbálhassák a perifériára kiteríteni az általuk okozott bajok és problémák költségeit”

 – mondta a jobbikos politikus.

A párt álláspontja: amíg nem tisztázott valakinek a származási országa, az idejövetele célja, hogy merre menne tovább, milyen a státusza, ne érintkezhessen kontroll nélkül a polgári lakossággal, a párt ugyanis ebben veszélyt lát.

„Nem érezzük szükségét annak, hogy nagy számú bevándorló tartózkodjon hazánkban. A mi célunk sokkal inkább a magyar reprodukció helyreállítása, egy olyan politikai és gazdasági klíma kialakítása, amelyben minden magyar család annyi gyermeket tud majd vállalni, amennyit csak szeretne és tud, ne szembesüljön olyan kényszerrel, hogy gazdasági okokból külföldre kelljen távoznia”

- ismertette a Jobbik törekvéseit Z. Kárpát Dániel.