Érdemi reform helyett a kormány csak foltozgatja a nyelvoktatást

A Jobbik az újabb eladósodás veszélyétől is óva int.

Farkas szerint "régóta közismert tény", hogy milyen rossz szinten áll Magyarország a nyelvoktatás területén:

"Továbbra is Európa sereghajtói vagyunk nyelvtudási szinten, és a nyelvvizsgázók száma is drasztikusan csökkent az elmúlt évtizedben."

Hozzátette: a kormány elmúlt 8 évének egyetlen érdemi lépése a Jobbik által javasolt első ingyenes nyelvvizsga bevezetése volt, de ezt is csak 5 év késéssel sikerült megvalósítaniuk.

A képviselő úgy fogalmazott: a Jobbik támogatja az idegennyelvi-táborok ösztönzését, mert ezek hozzájárulhatnak az eredményes nyelvtanuláshoz.

"Mindemellett azonban úgy látjuk, a kormány még mindig nem ismeri fel, amit a szakemberek hangsúlyoznak: nem a nyelvórák számával, hanem a módjával van a probléma"

- áll a kommünikében.

A Jobbik évek óta folyamatosan hangoztatja és programjába foglalta a kiscsoportos és beszédcentrikus foglalkozások előtérbe helyezését, csak úgy, mint az idegen nyelvű feliratos filmek vetítését a mozikban és a televíziókban, amely kimutathatóan segíti a nyelvtanulást - emelte ki a Jobbik IT elnöke.

"A kormány által javasolt nyelvtanulási diákhitel bevezetését rendkívül veszélyesnek tartjuk, mert egy újabb eladósodásnak teszik ki a fiatalokat"

- tette hozzá Farkas Gergely, aki szerint ehelyett inkább a mindenki számára elérhető, megfelelő nyelvtanulási környezetet kellene biztosítani a köznevelésben.

Diákhitellel ösztönözné a nyelvtanulást a kormány

A magyarok híresen rossz nyelvtudásának javítását tűzte zászlajára a kormány, amit az ellenzék már régóta próbált kiharcolni. Magyarország ugyanis az uniós rangsor utolsó előtti helyén áll nyelvtudás tekintetében. Csupán az Egyesült Királyságban élő fiatalok válaszoltak nagyobb arányban igennel arra a kérdésre, kényelmesen érzik-e magukat úgy, hogy csak az anyanyelvüket (ami esetükben a világ legelterjedtebb nyelve) beszélik.