Az MTI szerint a választási szavazatszámlálás politikai akció, így nem adták ki a Jobbik közleményét

Az MTI szerint a választási szavazatszámlálás politikai akció, így nem adták ki a Jobbik közleményét

Megtagadta a Jobbik kedd esti közleményének kiadását a Magyar Távirati Iroda Országos Sajtószolgálata – tudta meg lapunk az ellenzéki párt sajtóosztályától. A közmédia szerint a kommüniké a szabályzatuk 14.7. pontjába ütközött.

A Jobbik közleménye ismertette (volna), hogy az EBESZ válaszolt Lukács László Györgynek, a párt alelnökének levelére. A dokumentum szerint januárban megfigyelőik érkeznek Magyarországra, akik tájékozódnak a voksturizmust lehetővé tévő javaslat ügyében is.

Az EBESZ megfigyelői januárban Magyarországra érkeznek a voksturizmus veszélye miatt

Az Országgyűlés a múlt héten szavazta meg azt a javaslatot, amely az eddigieknél is szélesebb kapukat nyithat a voksturizmus előtt. A jogszabály-módosítás lényege, hogy megváltoztatja a lakóhely fogalmát, ennek megfelelően a lakóhely egy kapcsolattartási címmé változik, amely esetében az ottél

Az ellenzéki párt közleménye ezt is tartalmazta:

A választások tisztasága persze nem csupán nemzetközi fellépés kérdése. Éppen ezért a néppárti Jobbik is arra buzdít mindenkit, hogy jelentkezzen szavazatszámlálónak a választások napjára. Ne engedjük, hogy elcsalják, vagy éppen rosszhiszeműen befolyásolják a 2022-es választásokat egyetlen egy faluban vagy városban sem! Szükség van mindenkire, akinek elege volt ebből a csaló blöffkormányzásból, és hajlandó őrködni a választások tisztasága felett!

Az MTI szabályzata kimondja, a közlemény „nem mozgósíthat konkrét politikai akcióra, tüntetésen, vagy bármely rendezvényen történő részvételre, illetve adománygyűjtésre, bojkottra, nem szerepelhet benne a tervezett gyűlés, demonstráció, illetve bármilyen rendezvény helyszíne, időpontja”. A közmédiánál vélhetően a szavazatszámlálónak jelentkezésre buzdítást értelmezték politikai akcióra mozgósításnak, ezért tagadták meg a közlemény kiadását.

Hogy a választás tisztaságát minél több szem felügyelje, ez vajon tényleg politikai akciónak minősül-e, az az Olvasók megítélésére bízzuk.

{block:block_content:83f6f420-ec81-488d-9ade-46fde05c55af}