Karácsony felrúgta a megállapodást, ezért Puzsér otthagyta az előválasztósdit

Karácsony felrúgta a megállapodást, ezért Puzsér otthagyta az előválasztósdit

Puzsér Róbert, a Jobbik és az LMP által támogatott független főpolgármester-jelölt felállt a Karácsony Gergelyék előválasztási tárgyalásaitól. Az ok egészen prózai, és a döntés is várható volt: a fővárosi MSZP és kapcsolt szervei úgy neveztek meg szombaton 23 polgármesterjelöltet, hogy az egyeztetésekből kihagyták a centrumpártokat.

Az Index és a Magyar Hang is úgy értesült, hogy Puzsér stábja még vasárnap jelezte Karácsony Gergelyéknek, hogy felfüggeszti a tárgyalásokat vele, ezzel pedig gyakorlatilag kiszálltak a baloldal által szorgalmazott előválasztásból.

Puzsérék ugyanis nem tartják korrektnek, sőt, inkább nevetségesnek, hogy a DK több kerületben jelölhetne, mint az LMP. Emellett rossz döntésnek tartják, hogy a Jobbikot kizárják a megállapodásból, miközben a külső kerületekben biztosan erősebb a párt jó néhány szereplőnél.

Puzsérék jelezték, hogy felfüggesztik a tárgyalásokat Karácsonnyal, ameddig Karácsony vissza nem vonja ezt a bejelentést, és újra nem nyitják a kerületi tárgyalásokat immár a Jobbik részvételével - írja az Index.

Zaránd Péter, Puzsér kampányfőnöke lapunknak megerősítette az információt. Hangsúlyozta, a szombati bejelentés csak az MSZP és társai deklarációja, ugyanis Molnár Zsolték felrúgták az előválasztásról kötött megállapodásukat. Továbbra is elvárják, hogy

  • ne csupán az LMP-nek, hanem a centrumnak adjanak ajánlatot,
  • minden ellenzéki pártnak részt kell venni a koordinációban,
  • Puzsérnak - mint jelöltnek - is részt kell vennie a tárgyalásokon, ahogy azt Karácsony is teszi.

Boldog Karácsonyt!

Karácsony Gergely Orbán Viktort megszégyenítő tömörséggel reagált Puzsér bejelentésére a Facebookon:

"Budapesti előválasztás lesz. Méghozzá olyan feltételek mellett, amiről Puzsér Róberttel korábban megállapodtunk. Nekem nincsenek feltételeim.

Aki jön az jön, aki nem az nem.

A kerületi indulásokról pedig csak azokkal a pártokkal tudunk további egyeztetéseket folytatni, akik elfogadják, hogy az előválasztás győztesét, a budapestiek jelöltjét támogatják a főpolgármester-választáson."

 - írja az óbaloldal jelöltje. 

Szombaton beszámoltunk róla, a Jobbik, az LMP és a Sétáló Budapest stábja közösen fejezték ki csalódottságukat, amiért az MSZP-Párbeszéd-DK hármashoz csatlakozó Momentum bemutatott 23 polgármesterjelöltet.

Bencsik János, a Jobbik budapesti elnöke az elmúlt napok eseményeit az Alfahírnek úgy értékelte, hogy a szocialisták láthatóan sem az előválasztást, sem a teljes ellenzéki összefogást nem gondolták komolyan. "Amit az MSZP, a DK és a Momentum most művel, az politikai öngyilkosság, az LMP és a Jobbik szavazói nélkül biztosan nem lehet győzni Budapesten" - jelentette ki a jobbikos képviselő.

A politikus szerint az óbaloldali pártok nem Tarlós Istvánt és a Fideszt akarják leváltani, hanem a biztos második hellyel megelégedve bebetonozni saját politikai túlélésüket. "A Jobbik és az LMP a tavalyi országgyűlési választáson a budapesti szavazatok 24 százalékát kapta, vagyis 10 ellenzéki voksból 4-et. Ha valaki ennyire nem érti a választási matekot, az nemcsak korrupt, hanem politikailag alkalmatlan is" - összegezte a párt fővárosi elnöke.