Heller Ágnes szerint mestere csak helyeselte a kivégzéseket, ostobaság ezért eltávolítani a szobrát

Heller Ágnes ugyanis mindezidáig abban reménykedett, hogy

"ekkora barbarizmus és ostobaság azért mégsem fog megtörténni az én városom közgyűlésében".

Pedig megtörtént! De mitől is retteg a baloldal véleményformáló? A XIII. kerületi jobbikos választókerületi elnök, Magvasi Adrián, valamint a párt országgyűlési képviselője, Szávay István tavaly októberben újlipótvárosi sajtótájékoztatójukon jelentették be, hogy a jobboldali ellenzék a kommunista diktatúra helyett Szent István királyunknak emelne emlékművet az egyébként államalapító uralkodónkról elnevezett téren. Tokody Marcell, a Jobbik fővárosi képviselője mindezt a budapesti közgyűlés elé terjesztette, ahol a fideszes többség szerdán végül rábólintott az ellenzéki kezdeményezésre.

Azonban Heller szerint a Jobbik téved, és felül egy történelemhamisításnak. Ugyanis nem Lukács György rendelte el a kivégzéseket, ő csak "mint pártmegbízott aláírta és helyeselte, nem kérdéses". (Érdekességképpen, a Klubrádióban hallható interjúban folyamatosan az I. világháborúról beszélnek, pedig az említett szörnyűségek a Tanácsköztársaság tombolása alatt, 1919-ben történtek, nem kérdéses).

Heller szerint ugyanakkor az sem igaz, hogy mestere támogatta volna a Rákosi-, és a Kádár-rendszert, sőt azt is megállapítja:

"Lukács György Puskás Öcsi mellett a legismertebb magyar a nemzetközi közvélemény előtt".

Utóbbi kijelentése egyben egy segélykiáltás is, ugyanis az interjú idején még nem látott hazai szövetségest, azóta azonban a Párbeszéd nevű baloldali minipárt társa lett a vörös múlt védelmében, és aláírást kezdett gyűjteni a szobor védelmében.

Amúgy is, "erre a helyre nem lehet Szent István szobrot állítani", úgy látja, Újlipótváros Szent István park elnevezésű közterületén csak írók és költők emlékművei lehetnek (amely ténymegállapítás egyébként szintúgy nem felel meg a valóságnak).

Lukács György emlékével együtt ezek szerint feledésbe merül egy a Habony-művekben kitalált fantazmagória is: nem lesz Jobbik-Heller paktum.

A teljes interjút IDE KATTINTVA hallgathatja meg, ha ezt szeretné.