Az ellenzéki pártok elnökeinek ötödik megbeszélésén a válságkezelésről volt szó

Az ellenzéki pártok elnökeinek ötödik megbeszélésén a válságkezelésről volt szó

Az ellenzéki pártok elnökei megtartották az ötödik találkozójukat. A résztvevők egyetértettek abban, hogy a kormány válságkezelése megbukott, mert miközben ezermilliárdokat szórtak el felesleges célokra, több százezer önhibáján kívül bajba jutott embert hagytak cserben - áll a demokratikus ellenzéki szövetségének (Jobbik, DK, LMP, Momentum, MSZP és Párbeszéd) sajtóközleményében.

Az ellenzék azt követeli, hogy a kormány végre nyújtson valódi segítséget! Emelje meg az álláskeresési járadék összegét és hosszabbítsa meg az időtartamát. Emelje száz százalékra a táppénzét azoknak, akik koronavírus-fertőzés miatt esnek ki a munkából. Adjon legalább hetven százalékos bérpótlékot minden olyan szektorban, ahol a vállalkozások bevétele jelentősen csökkent. Fizesse ki a szociális dolgozóknak az ötszázezer forintos bérkiegészítést, és teljes egészében kompenzálja az önkormányzatokat a helyi iparűzési adó elvonása miatt.

A rendszer biztonságos, de 5-10 ezer aktivistára és vétószabályokra még szükség lesz az előválasztáshoz

Egyre-másra hallani politikusoktól, pártoktól hogy megmérettetik magukat az ellenzéki előválasztáson. De vajon hogy áll a felkészülés? Hány aktivistára lenne szükség, van-e már konkrét szabályrendszer, hogyan lehet kizárni a csalást és azt, hogy a résztvevők adatait ne olvasgassák a Belügyminisztériumban? Erről is kérdeztük Hajdú Gergelyt, a 2019-es budapesti előválasztást (is) lebonyolító aHang kampányigazgatóját.

Az ellenzéki pártok ebben a nehéz időben is kiállnak a kormány által össztűz alá vett vidéki tudományegyetemek, s minden más felsőoktatási intézmény autonómiája mellett, és elítélik a felsőoktatási intézmények közalapítványi fenntartásba adását. A Fidesz ezzel nem az oktatás színvonalának emelését, hanem a hatalmának bebetonozását, egyfajta árnyékállam létrehozását akarja elérni - tették hozzá közleményükben. Ígéretük szerint

2022-ben a kormányváltást követően visszaadjuk az egyetemek és a főiskolák autonómiáját, valamint garantáljuk a kormányzattól és a pártpolitikától mentes működésüket.

Az ellenzéki pártok a megbeszélésen abban is megegyeztek, hogy mivel a kormányzati válságkezelés kudarca miatt az emberek most valódi válaszokra és közös megoldásokra várnak, ezért tavasszal a közös programot társadalmi vitára bocsátják.

Ellenzéki pártszövetség: szakemberek döntsenek a vakcinák engedélyezéséről, ne a kormány!

Közleményt adott k a demokratikus ellenzék pártjait (DK, Jobbik, LMP, Momentum, MSZP, Párbeszéd) tömörítő szövetség. Az ellenzéki választási szövetség pártjai arra szólítják fel a kormányt, hogy vonja vissza a 19/2021. kormányrendeletet és az OGYÉI szakmai vizsgálata nélkül ne lehessen vakcinát engedélyezni Magyarországon.