Jobbik: ne a haveri körnek, hanem versenyben értékesítsék az ETO Parkot!

Jobbik: ne a haveri körnek, hanem versenyben értékesítsék az ETO Parkot!

Volner János, a Jobbik frakcióvezető-helyettese keddi sajtótájékoztatóján a cég stratégiai jelentőségűvé nyilvánításának hátterét firtatta. Azt mondta: ezzel lehetőség nyílik arra, hogy a legmagasabb árat ígérő vevő helyett „kormányzati haveri körökből” válasszák ki a komplexum üzemeltetőjét és elkótyavetyéljék a közvagyont.

Arra is kitért, hogy az ingatlan 21 milliárd forintra értékelt vagyoni értékű jogait miért nem értékelték le a könyvvizsgálói szabályok szerint, mikor hasonló esetben a kereskedelmi bankok új jelzálogfedezet bevonását kérik. Volner szerint „felvetődik a kérdés, hogy a könyvvizsgálat szabályait megsértették-e ebben az esetben? A Jobbik frakcióvezető-helyettese rámutatott:

több olyan jel is észlelhető volt a brókerbotrány során, amelyek arra utalnak, hogy az állam képviseletében eljáró Magyar Fejlesztési Bank (MFB) sem a szocialista, sem pedig a Fidesz kormányzat alatt nem megfelelően ellenőrizte a könyvvizsgáló cégek tevékenységét, „a könyvvizsgálatot nem megfelelően, nem becsületesen végezték”.

A Jobbik szerint ezzel 20 milliárd forint kár érheti az államot. Volner János annak megváltoztatását sürgette, hogy az MFB fedezet nélkül közvetítsen állami pénzeket egyes gazdasági szereplők felé, „csak azért, mert vagy a szocialista, vagy a Fidesz politikusaival jóban van”.

Újságírói kérdésre Volner János kiemelte: a közpénzeknek nem brókercégeknél van a helye. 

„Az egy rendkívül szerencsétlen gyakorlat, és a nemzeti vagyonnal való visszaélés, hogy mind a szocialista, mind a Fidesz kormányzat időszakában a közpénzt brókercégeknél helyezték el”

– mutatott rá Volner. A Jobbik célja, hogy elfogadják azokat a törvénymódosításokat, amelyek kizárják az ilyen visszaéléseket. 

„Sajnos olyan kormányaink vannak, amelyek nem a józan észt és nem a szakmai szabályokat követik, hanem a saját haveri, üzleti érdekeiket szolgálják ki kormányra kerülve. Ezt a tendenciát teljesen egyértelműen meg kell törni”

– szögezte le a Jobbik frakcióvezető-helyettese.