Jobbik: nem csak az Illatos út bűzlik - időzített bomba ketyeg Magyarország alatt

Nem csak az Illatos úton bűzlik a harci gáz, egész Magyarország alatt időzített vegyi bombák ketyegnek, a Jobbik szerint a kockázat napról napra nagyobb.

„Egyértelmű, hogy itt életveszélyes a helyzet, a lakosságot meg kell védeni egy esetleges katasztrófa bekövetkezésétől. Nem szavakra és üres ígéretekre van szükség, hanem azonnali és gyors cselekvésre. A Jobbik felszólítja a kormányt, hogy haladéktalanul szüntesse meg a kialakult katasztrófával fenyegető helyzetet a területen. Szállítsák biztonságos helyre a vegyianyagokat és tisztítsák meg a talajt és a talajvizet.” - mondta el Szilágyi Zsolt, a Jobbik ferencvárosi önkormányzati képviselője az Illatos úton, a Budapesti Vegyiművek telephelye előtt megtartott sajtótájékoztatóján.

A napokban a sajtó többek között feltárta, hogy a területre a mai napig rendszeresen nagy mennyiségű klórgázt hoznak vonattal. A klórgáz annyira veszélyes, hogy közúton tilos szállítani, egykoron harci gázként is alkalmazták. A gyárterületen egyébként is rengeteg szétrohadt hordóban áll többféle kockázatos hulladék, tűzveszélyes körülmények között. De van diklórbenzol, klórbenzol, trifluor-anilin és benzol is, utóbbi robbanóanyagok alapanyaga is lehet. Kepli Lajos, a Jobbik környezetvédelmi kabinetjének elnöke hozzátette, hogy több tonna különösen veszélyes, rákkeltő anyag lehet a helyszínen, ami a környéken élő lakosság számára nagy kockázatot jelent, levegőben és vízben egyaránt terjedhet. A felelős cég felszámolás alatt áll.

Országszerte egyetlen szikra és kész a baj

A szakpolitikus felhívta a figyelmet arra, hogy ez nem egyedüli eset, többek között a közelmúltban a Hortobágyon is romos méregtelepet fedeztek fel. Sneider Tamás a Jobbik alelnöke, korábban egy olyan azbeszttemetőt mutatott be, amely halálos áldozatot is szedett. Kepli bejelentette, mint az Országgyűlés Fenntartható fejlődés bizottságának tagja, annak ellenőrző albizottságának elnöke bizottsági ülést fog kezdeményezni annak érdekében, hogy a kormány és hatóságok illetékesei közösen találjanak mielőbbi megoldást ezekben az ügyekben. Meglátása szerint ezek az állapotok minden egyes nappal közelebb visznek a visszafordíthatatlan környezetkárosodáshoz. Szerinte, ha a kormány talál anyagi forrásokat a stadionokra és más presztízsberuházásokra, akkor a lakosság egészségének és környezetének védelmére is kell jusson költségkeret.

A Jobbik szakpolitikusa emlékeztet arra, hogy Pintér Sándor belügyminiszter és a kormány a vörösiszap katasztrófa után megígérte, hogy minden vegyianyag-tározót, ami környezeti veszélyforrást jelent, feltérképeznek és felülvizsgálnak, de ez nem történt meg. Még a neszmélyi vörösiszap-tározó is rekultiválatlan, mi több, a zöldhatóság a kormányhivatalba olvadt, létszámbeli csökkenést, leépülést szenvedett el. Kepli újságírói kérdésre elmondta, hogy Balatonfűzfőn egy szikra miatt ütött ki tűz egy gyártelepen, ahol vegyszeres hordókat tároltak. Szerinte könnyen elképzelhető hasonló eset akár a jóval népesebb Ferencvárosban is.

Háztartási mocsokban fulladhat meg több százezer lakos

Az alfahir.hu feltette a kérdést, hogy mi a helyzet a Zöld Híddal? Kepli ennek kapcsán elmondta, hogy olyan katasztrofális módon alakították át a kommunális hulladékkezelés rendszerét, amely csőd-közeli helyzetbe hozta az ezzel foglalkozó cégek közül a Zöld Hidat is, amely akár májustól padlóra kerülhet. Így több százezer lakos maradhat hulladékelszállítás nélkül. Olaszországban a maffiaháború idején alakult ki hasonló helyzet, Nápolyban hetekig-hónapokig nem volt szemétszállítás, a mocsokban patkányok tenyésztek. Kepli szerint Magyarországon a katasztrófavédelem feladata lenne ezt megakadályozni, illetve a kormánynak kell majd az önkormányzati tulajdonú hulladékkezelő cégek helyzetét, szükség esetén anyagi eszközökkel is rendezni.