A román követség előtt követelt autonómiát Székelyföldnek a Jobbik

Flashmob.

Flashmobot tartott a Jobbik Románia budapesti, Thököly úti nagykövetsége előtt. A résztvevők Ander Balázs, az ellenzéki párt országgyűlési képviselője vezetésével molinókkal és mécsesekkel vonultak a külképviselethez, ahol először a Székely himnuszt énekelték el..

Ander rövid beszédében azt mondta, odabent ünnepelnek, „pezsgőspalackokat durrantanak”. Mint fogalmazott, ők 100 évvel ezelőtt elrabolták „a kincses Erdélyt”, ezzel belépőt nyertek Európába, míg mi, magyarok

elvesztettük azt, amiről mesél a házsongárdi temető, a Hargita fenyvesei.

Nemzetben gondolkodó magyar embernek ezen a napon azonban számvetést kell végeznie – tette hozzá a politikus –, amelynek eredménye sorozatos árulások és nemzeti tragédia. Kifejtette: elárulták Magyarországot azok a befogadottak, akik a törökök vagy a balkáni nyomor elől menekülve itt új hazát nyertek. Felidézte, hogy Magyarországon negyven évvel korábban jelent meg román nyelvű Biblia, mint Bukarestben, és 1918-ban több román nyelvű iskola működött a történelmi Magyarország területén, mint a Regátban.

Megjegyezte, Trianont „jutalmul” kaptuk a „cinikus nyugat-európai győztesektől”, cserébe azért, hogy védőpajzsként óvtuk őket. Árulóknak nevezte Károlyit és „alkoholista hadügyminiszterét”, Lindner Bélát, akik a vészterhes időkben „nem akartak több katonát látni”, valamint a „Kun Béla-féle bolsevik söpredéket” is, akik hátba lőtték a benyomuló román csapatok ellen Magyarországot védő Székely Hadosztály katonáit. Árulónak nevezte Medgyessy Péter volt miniszterelnököt is, aki tizenhat évvel ezelőtt, 2002. december 1-jén koccintott román kollegájával. Ander úgy vélte, a Fidesz is áruló, mert 2005-ben nem alkalmazott vétót, és megszavazta, hogy Románia az EU tagja lehessen, a csatlakozást nem kötötték ahhoz, hogy adják meg az erdélyi magyarságnak a területi autonómiát.

Ander szerint az erdélyi magyarság „mint valami süllyedő Atlantisz” mutatja, hogy nincs hova hátrálnunk. Ezért pártja nevében azt követelte a román államtól, hogy

tartsák be a gyulafehérvári nyilatkozatban foglaltakat: teljes nemzeti szabadságot az elszakított magyarságnak!

– mondta, területi autonómiát követelve, egyben felszólította a Fidesz-kormányt, hogy ezért folytasson nemzeti szabadságharcot az Európai Unióban.

A résztvevők ezt követően mécseseket helyeztek el a követség kerítésénél, majd a Himnusz eléneklése után hangos „Vesszen Trianon!”, valamint „Autonómiát!” felkiáltással üzentek a román diplomáciának.

 

Fotósunk, Béli Balázs is a helyszínen tartózkodott, fényképeit képgalériánkban tekinthetik meg.