Jobbik: Magyarországon nincs független igazságszolgáltatás és nyomozóhatóság

Bizonyítékként Szilágyi György erre két példát is mondott: az Elios- és a Gruevszki-ügyet.

Szilágyi György országgyűlési képviselő, a Jobbik szóvivője pénteki budapesti sajtótájékoztatóján kijelentette: a magyar nyomozóhatóságokat olyan nyomozásokra és jelentésekre kényszerítik, amelyek abszolút nélkülözik a szakmaiságot. Kiemelte: az igazságszolgáltatás egyik legfőbb alappillérének számítana a nyomozóhatóság függetlensége, de Magyarországon ez mégsem így van. Erre két példát is hozott: az Elios- és a Gruevszki-ügyet.

Csütörtökön számoltunk be arról, hogy Szilágyi György országgyűlési képviselő kérdésekkel fordult Orbán Viktor felé az Elios-ügyben.

Többek között azt szerette volna megtudni a miniszterelnöktől, hogy sor került-e valamelyik eliosos támogatási szerződés megszüntetésére, illetve terveznek-e ilyen intézkedéseket meghozni. Arra is rákérdezett, hogy a bóvli munkák miatt visszakövetelnek-e pénzt a beruházások idején a miniszterelnök vejének, Tiborcz Istvánnak a tulajdonában álló Elios Zrt.-től. Továbbá a jobbikos politikus írásbeli kérdésében arról is érdeklődött, hogy a magyar hatóságok és az uniós OLAF pontosan milyen szabálytalanságokat tártak fel a projektekkel kapcsolatban.

Cseresnyés Péter államtitkár válaszok helyett a szokásos kormánykommunikációs paneleket húzta elő, és a bevándorláspártisággal vádaskodott. (Bővebb válasz ebben a cikkünkben olvasható.)

Szilágyi György a Gruevszki-ügy kapcsán az fejtegette, hogy a volt macedón kormányfő valószínűleg teleportáció útján juthatott Magyarországra, mivel útlevél nélkül érkezett, és a hatóságok állításai szerint ebben nem kapott segítséget a magyar államtól. „Egyszer csak hipp-hopp itt lett” - jegyezte meg Szilágyi György. Emlékeztetett rá, hogy a nemzetközi sajtó és az oknyomozó újságírók ennek ellenkezőjét tárták fel, vagyis a magyar kormányhoz tartozó diplomáciai testületek hathatósan segíthették Gruevszki Magyarországra való utazását. „Egyik korrupt miniszterelnök segítette a másikat” - tette hozzá a jobbikos képviselő.

Szilágyi György szerint, ha a hatóságok nem találtak semmi kivetnivalót a Gruevszki-ügyben, akkor az súlyos problémákat vet fel, miközben „a bűnösök vígan élik életüket”, itt külön megemlítette Tiborcz István és Mészáros Lőrinc vagyonosodását.

"Magyarországon független igazságszolgáltatásra és nyomozóhatóságra lenne szükség, a Jobbiknak az a célja, hogy visszaállítása a demokráciát és a jogállamiságot, a bűnösök pedig elnyerjék méltó büntetésüket, legyen elszámoltatás"

– jelentette ki Szilágyi György.

(Fotó: Béli Balázs/Alfahír)