Jobbik: Tiba Istvánnak a vádlottak padján lenne a helye!

2013. december 11-én jelent meg a nyomozó hatóság a balmazújvárosi városházán és tartott házkutatást. 
Hivatali visszaélés és vesztegetés bűntette miatt folytattak nyomozást 
 - ismertette a balmazújvárosi ügy előzményeit keddi sajtótájékoztatóján Demeter Pál, a Jobbik városi képviselője. Emlékeztetett, akkor Kulcsár Gergely országgyűlési képviselővel kérték Tiba Istvánt, a város akkori fideszes polgármesterét, álljon a nyilvánosság elé, számoljon be az ügyről, tisztázza magát. Ez nem történt meg – közölte a városatya. Ezt a felhívást megismételték 2014-ben, ám Tiba István válasza akkor is csak mellébeszélés volt. „Csak rutinszerű vizsgálat folyik” – idézte Tiba István akkori szavait Demeter Pál.
 
A városi politikus felidézte, Tiba 2014 tavaszán országgyűlési képviselői mandátumot szerzett, míg az akkori jegyző, Veres Margit 2014 őszén Tiba hathatós segítségével, valamint a Fidesz és az MSZP támogatásával Balmazújváros polgármestere lett.
 
Demeter emlékeztetett, 2014. december 12-én már mint polgármesterhez idézett kérdést Veres Margithoz, hogy milyen stádiumban tart a nyomozás. Veres válasza hallgatás volt -  közölte Demeter Pál, aki ismertette, egy a médiában 2015 elején megjelent kitakart kép alapján lehetett először sejteni, hogy 
Veres Margit az ügy terheltje.
A nyomozás májusi lezárását követően múlt hét csütörtökön volt az ügy első bírósági tárgyalása - közölte Demeter Pál - , ahol a polgármester asszony azt vallotta, 
egy helyi vállalkozótól átvett 5 millió forintot, amit másnap négyszemközt átadott a fideszes parlamenti képviselőnek. 
Veres egy egyszerű kölcsönügyletről beszélt, ahol ő volt a „szállító”, ám a jobbikos városatya szerint ez meglehetősen életszerűtlen. A Jobbik helyi képviselője feltette a kérdést: ha valóban egy „egyszerű kölcsönügyletről” van szó, akkor
 miért nem lehetett erről másfél évig őszintén beszélni?

 

Tartsa meg az aprót...

A Jobbik szerint a politikusbűnözés tipikus esetével állunk szemben – ezt már Kulcsár Gergely országgyűlési képviselő, a Jobbik Hajdú-Bihar megyei elnöke közölte. Egészen egyértelmű, hogy a Fidesznek a korrupció mint téma miért is olyan kellemetlen, és miért vagdalkozik, amikor korrupcióval kapcsolatos vitanap van, vagy amikor bármilyen korrupciós ügyet felhoz az ellenzék.
 
Kulcsár szerint teljesen világos, hogy Tiba István fideszes képviselőnek köze van a bűncselekményhez, az ügyészség szerint ugyanis a bűncselekményből származó pénz Tibánál kötött ki.
 
Azt nem tudjuk, csak kérdezzük, hogy mi lett ennek a pénznek a sorsa – folytatta Kulcsár Gergely. "Zsebre tette, vett belőle ő is egy autót, vagy a Fidesznek is van olyan feketekasszája, amit már az MSZP-nél megismertünk az évek során?" - sorolta a lehetőségeket a jobbikos képviselő. 
 
Emlékeztetett a nyomozás során keletkezett telefonlehallgatásokra, melyek szerint Tiba telefonon beszélt Veres Margittal. A Fideszes képviselő mondta, hogy 
az 5 millióból 450 ezret tegyen el magának, és ő beszélt arról is, hogy Veres ajándékba fog kapni egy autót a vállalkozótól.
 
 Ezek a tények azt mutatják, hogy Tiba Istvánnak igen komoly köze van a bűncselekményhez– mondta Kulcsár.
 
Nem értjük, hogy az ügyészség 
miért nem hallgatta ki még tanúként sem Tiba Istvánt?
Miért nem emeltek vádat Tiba István ellen, ugyanis ha az ügyészség kéri a mentelmi jog felfüggesztését, azt a szokás szerint meg szokta szavazni mind a Fidesz, mind az MSZP – ismertette Kulcsár Gergely, aki egyben az Országgyűlés Mentelmi Bizottságának tagja is.
 
Véleményünk szerint Tiba Istvánnak a vádlottak padján lenne a helye - szögezte le. 
 
A jobbikos politikus közölte azt is, a keddi nap folyamán írásbeli kérdéssel fordul Polt Péter legfőbb ügyészhez, melyben arról érdeklődik, a tények ismeretében miért nem emeltek vádat Tiba István ellen. A Jobbik képviselője szerint Kósa Lajosnak is meg kell szólalnia az ügyben. Egyrészt a Fidesz megyei vezetőjeként neki is van felelőssége abban, hogy a Fidesz által támogatott polgármester ilyen korrupciós ügybe keveredik, másrészt a Fidesz frakcióvezetőjeként egyik frakciótársa érintett egy ilyen korrupciós esetben – hangsúlyozta Kulcsár Gergely.
 
A Jobbik szerint az lenne a tisztességes, ha már most, a tények ismeretében, de a jogerős döntés előtt elgondolkodnának a fideszes képviselők, és levonnák a megfelelő konzekvenciákat.
Le kell mondania mind Veres Margitnak polgármesteri tisztségéről, mind Tiba Istvánnak mandátumáról
 - szögezte le Kulcsár Gergely.
 
A jobbikos politikus emlékeztetett arra is, ilyen ügyek nem fordulhatnának elő, ha a Fidesz és az MSZP együttes erővel nem söpörné le a Jobbik politikusbűnözést megelőző javaslatait. Példaként említette a Btk. olyan jellegű módosítását, mely a közéleti szereplőket kétszeres büntetési tétellel sújtaná gazdasági bűncselekmények elkövetése esetén, valamint ismét felelevenítette a Jobbik kezdeményezését a mentelmi jog eltörlése érdekében. Kulcsár ismertette azt is, hogy a Jobbik képviselői már nyilvánosságra hozták házastársuk vagyonnyilatkozatait, és erre kívánták rávenni a többi párt képviselőit is. Sajnos ők ezt nem tették meg – közölte a jobbikos képviselő.