Helyben toborzott, katonai jellegű határőrség védhetné meg Magyarország határát

A profi határőrök mellett technikai eszközökre és zárttáborokra is szükség van.

Toroczkai László figyelmeztetett: az illegális migráció nem állt le.

A településvezető egy lavinához hasonlította ezt a folyamatot, amelyet évtizedekkel ezelőtt indítottak el Európa vezetői, és amelyet az elmúlt években felpörgettek. Ugyanakkor ma már az illegális migráció öngerjesztővé is vált, ezt Toroczkai azzal magyarázta, hogy az útnak indulók folyamatosan kapcsolatban állnak a már a kontinensen élő családtagjaikkal.

Az illegális migrációt csak hatékony, erős, katonai jellegű határvédelemmel, illetve jogszabály-módosításokkal lehet megfékezni – jelentette ki Toroczkai.

Határőrség

A határvédelemhez kapcsolódó legfontosabb jobbikos javaslatnak a határőrség visszaállítását nevezte, amelyben most egy új elem is megjelent:

"a felállítandó professzionális katonai típusú határőrség helyi lakosokból verbuválódjon".

Azt tapasztalta ugyanis, hogy a rendőröknek és a katonáknak egy év után fogytán a motivációjuk; ezzel párhuzamosan a határsávban szolgáló rendőrök az ország más részein szükségszerűen hiányt jelentenek (volt olyan 30 ezres északkelet-magyarországi település, ahol egyetlen rendőrautó volt szolgálatban). Ez egy biztonsági kockázat, amely komoly költségekkel is jár – emlékeztetett Toroczkai. Az utaztatásuk, az elszállásolásuk, az ellátásuk is a magyar költségvetést terheli.

Toroczkai aláhúzta, ahogy Ásotthalom, úgy a környező települések is, tradicionális határvédő közösségek, és az itt lakók újra felvennék a határőr-egyenruhát. Esetükben a motivációval sem lenne gond, hiszen ők itt otthon vannak, a saját házukat, családjukat védik – érvelt a politikus.

Kerítés

"A meglévő kerítés önmagában nem elég, a határt technikai eszközökkel kell védeni"

– ismételte meg a Jobbik korábbi felhívását. Az élő erő alkalmazása a legdrágább megoldás, még akkor is, ha helyi erőket alkalmazunk – magyarázta Toroczkai. Mozgásérzékelőkkel, stabil hőkamerákkal akár 7 kilométeres szakaszt is lehet éjjel-nappal figyelni, így az embercsempészek ugyan nem látják a határőrt, de a határőrség látja a migránsok mozgását. A technikai eszközöket nem lehet kijátszani – fűzte hozzá.

Zárt táborok

A jelenlegi befogadótáborok zárttá kell nyilvánítani – szögezte le Toroczkai. A kormánypropagandával ellentétben, bár rövidtávon működik a mélységi ellenőrzési rendszer, ugyanakkor arról már nem szól a kormányzati kommunikáció, hogy a kerítésen túlra tett migránsok a tranzitzónákon keresztül ismét bejönnek az országba. Egy dolgot érünk el, hogy a szerb oldalon feltorlódnak, míg a nyitott befogadóállomásokat egy-két nap múlva elhagyják a bevándorlók – értékelte a helyzetet Toroczkai, aki ismét megerősítette: az illegális migránsok nagy többségét nem lehet menekültnek tekinteni, hiszen nem háború sújtotta országból érkeznek.

Kvótareferendum

"Az, aki jelen pillanatban tudatosan az ellen tesz, hogy Magyarország megvédje a határait, és megvédje a magyar emberek biztonságát, hazaárulást követ el"

– szögezte le Toroczkai, szerinte pont ezért kényes kérdés a kvótareferendum, „mert nyíltan nem mondhatom, hogy utasítsák el az emberek a népszavazást, de nem tartom azt jó megoldásnak”, a Jobbik Alaptörvény-módosító javaslata sokkal hatékonyabb és olcsóbb lenne, mint a kétes kimenetelű népszavazás.

Szerinte ugyanis az óriásplakátokon megjelenő primitív és nagyon demagóg üzenetek kontraproduktív hatásúak lehetnek, és veszélybe sodorhatják a határvédelem ügyét. Ezt azzal magyarázta, hogy bár a magyar lakosság tisztában van a migráció okozta kockázatokkal, a kormány primitív kampánya mégis elbizonytalaníthatja a választókat, így a referendum végül pártpolitikai kérdéssé válik.

Varga Mihály

Varga Mihály több százezer harmadik országból érkező migráns befogadására vonatkozó kijelentésére Toroczkai László úgy reagált, hogy jó lenne, ha az Orbán-kormány világosan fogalmazna és elmondaná, hogy végül is akar-e betelepítést Magyarországra?