Jobbik: zsebpénzosztogatás helyett érdemi áfacsökkentést!

300 milliárdos zsebpénzt szavaztat meg magának a kormány, miközben lehetőség volna érdemi adócsökkentésre is.

Ha egymondatos álláspontot kell megfogalmazni a költségvetéssel kapcsolatban, akkor egyértelmű, hogy külső megrendelésre tettek le az asztalra egy olyan anyagot, melyben a kormány zsebpénzt szavaztatna meg magának. Ehhez képest a Jobbik átfogó áfacsökkentést és az embereket valóban érintő könnyítéseket szeretne elérni - fogalmazott pénteki sajtótájékoztatóján Z. Kárpát Dániel, a Jobbik frakcióvezető-helyettese.

300 milliárdnyi zsebpénz a kormánynak

A politikus rámutatott: a benyújtott költségvetési tervezetben három darab olyan százmilliárd körüli tétel található, melyek fölött a kormány saját maga diszponálhat, országgyűlési ellenőrzés nélkül. Ezek közé sorolható a rendkívüli kormányzati tartalék, az országvédelmi alap, valamint a beruházási alap.

A Jobbik zsebpénzosztás helyett érdemi áfacsökkentést szeretne - mondta el Z. Kárpát. A pártnál úgy látják, hogy az EU-rekordnak számító 27%-os áfakulcs kiszárítja a gazdaságot, a szegények adójaként funkcionál. Az, hogy a kormány csökkenti a sertéshús áfáját, meg sem jelenik érdemben a költségvetés számaiban.

Három pillér a gazdaság fellendítéséért

A Jobbik továbbra is szorgalmazza az összes alapvető élelmiszer és gyermeknevelési cikk áfájának 5%-ra történő csökkentését, ami bőven beleférne a jelenlegi költségvetésbe is, hiszen a már említett 300 milliárdos zsebpénznek csak a töredékét, legfeljebb a harmadát vinné el - mondta el a képviselő, majd hozzátette: az így felszabadult forrásokból a nehéz sorban élő magyarok vélhetően nem Malibun szürcsölgetnének koktélokat, hanem a belső piacon költenék el a pénzt.

A Jobbiknál emellett egy olyan termelést támogató adórendszer átvezetését tartják szükségesnek, amely az ipart, a mezőgazdaságot és a turizmust a magyar lehetséges csúcságazatokat támogatva KKV-kat hoz helyzetbe a multik kárára úgy, hogy azok se szenvedjenek el versenyhátrányt, de ne is élvezzenek indokolatlan versenyelőnyt.

A párt harmadik, és talán legnagyobb horderejű pillére a devizahitel-károsultak helyzetének rendezése - mondta el Z. Kárpát, aki úgy látja, a kormány paktumot kötött a Bankszövetséggel, melynek köszönhetően olyan helyzet állt elő, hogy a károsultak többségének több évi tisztességes törlesztése után a jelenlegi tőketartozása még mindig nagyobb, mint amit eredetileg felvettek. A Jobbik a

hitelek felvételkori árfolyamon történő forintosításával

több százmilliárdos nagyságrendű tőkét juttatna vissza a tulajdonosokhoz, ami felpörgetné a belső fogyasztást.

Szembenézhet a kormány a választókkal

A politikus azt is elmondta, hogy a Jobbik jövő hétre ismét összehívja a devizahiteles kerekasztalt, ahol vendégük és partnerük lesz minden civil szervezeti jogvédő vezető. Az eseményre meghívják a parlamenti pártokat és a kormány képviselőit is, akik május 7-én ígéretük ellenére még a tüntetők petícióját sem voltak hajlandók átvenni. A Jobbik a kerekasztal összehívása mellett megpróbálja megteremteni a szembenézés lehetőségét és kereteit, véleményük szerint a kormánypárti képviselőknek el kell számolniuk a választók felé azzal, hogy miért hoztak ilyen döntéseket és miért nem támogatták a konstruktív ellenzéki javaslatokat.

Z. Kárpát végül elmondta: látható, hogy a költségvetésben a tartalékok mellett elképesztő megszorításokkal is találkozhatunk. Egy eleve túladóztatott környezetben több mint 40 féle új adó- vagy adóemelési típus jelent meg az előző Orbán-kormány hatalomra kerülése óta. A Jobbik ezek közül 8-10-et azonnal eltörölhetőnek tart, a többi pedig tárgyalások alapját képezi. A politikus azt is elmondta, hogy az OECD adatai szerint az EU-tagállamok körében a magyarokat sújtja a legtöbb adóteher, ráadásul ez az állapot már a hamarosan bevezetendő SZJA-csökkentés után értendő.